Bramborový guláš: Recept od paní kuchařky ze školní jídelny, vnoučata a děti ho zbožňují

Guláš z brambor je univerzální jídlo. Lze je připravit k obědu i k večeři, a dokonce se hodí i jako jídlo pro slavnostní příležitost.

Pamatujete si, jak chutný a šťavnatý byl ve školce bramborový guláš? Jeden kuchařka, která dlouhé roky pracovala ve školní jídelně se s námi podělila o tajemství přípravy tohoto oblíbeného pokrmu, přesně podle „školního“ receptu. Bramborový guláš je jedna z nejoblíbenějších polévek dětství. Je chutný, hustý a sytý. Mělo by se dbát na to, aby byl správně ochucen, pak chutná nejlépe.

K přípravě receptu bude potřebovat

  • Hovězí maso – 600 gramů;
  • Brambory – 1 kg;
  • Cibule – 1 kus;
  • Mrkev – 1 kus;
  • Mouka – 1 polévková lžíce;
  • Rostlinný olej – 1 polévková lžíce;
  • Mletá červená paprika – 1 polévková lžíce;
  • Sůl podle chuti;
  • Pepř podle chuti;
  • Bobkový list.

Postup přípravy receptu

Začněte přípravou masa, které si nakrájíte na malé kousky. Poté vezměte cibuli a mrkev, které omyjte, oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostičky. Vezměte hrnec, nalejte rostlinný olej a vložte zeleninu dovnitř, aby se orestovala.  Poté přidejte do hrnce maso, červenou papriku a počkejte, až se maso zatáhne. Jakmile bude hotovo, snižte plamen a přiklopte pokličkou, a nechte dusit asi 15 minut ve vlastní šťávě, dokud se nevyvaří. Čas od času promíchejte.

Poté do hrnce přidejte vodu tak, aby bylo maso zcela ve vývaru, a vařte dále pod pokličkou, dokud není maso uvařené Myslete na to, že hovězí maso se dusí asi 40 minut, ale samozřejmě záleží na druhu. Poté podle chuti osolte a opepřete.  Nyní vložte do hrnce všechny nakrájené brambory a zalijte je takovým množstvím vody, aby se brambory ve vývaru rozpustily. Přiklopte pokličkou a duste, dokud brambory nezměknou. Bobkový listy lze přidat 15 minut před koncem dušení.

Fotografie: Freepik

Brambory promíchejte. Odlijte trochu vývaru, ochlaďte ho na pokojovou teplotu a přidejte lžičku mouky, dobře promíchejte a vlijte zpět do hrnce s bramborami a masem. Promíchejte a přiveďte k varu. Nyní máte bramborový guláš hotový a je připraven k servírování. Kdo má rád, může jako přílohu zvolit čerstvý chléb, ale jelikož jsou v guláši brambory, není to třeba. Přejeme vám dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*