Obalované cuketové řízečky v kefírovém těstě: S vařeným bramborem nebo kaší a tatarkou chutná nejlépe

Toužíte po odlehčení jídelníčku, ale přesto máte chuť na řízek? Osmažte si cuketové plátky v lahodném kefírovém těstíčku. Nebudete litovat.

Cuketová sezóna ještě ani neťuká na dveře, ale až se ukáže, budete připraveni. Klasické recepty s mletým masem zná a vaří každý. Pokud ale máte doma vegetariána (nebo jím sami jste), můžeme vám jen doporučit perfektní smažené řízky z cukety. Jsou lehké a nepřiberete po nich. Přesto však chutnají naprosto skvěle a navíc jsou snadné na přípravu.

Na smažené cukety v kefírovém těstíčku budete potřebovat:

  • Cuketa – 2 ks
  • vajíčko – 2 ks
  • kefír – 100 g
  • hladká mouka – 4 lžíce
  • sůl – podle chuti
  • mletý černý pepř – podle chuti
  • olej na smažení

Nejprve cukety na pobyt v pánvi připravte

Protože jsou cukety zelenina plná vody, není možné je jen tak vzít a hodit na pánev. Výsledek by vás zřejmě příliš nepotěšil. Nejprve je proto nutné je na smažení připravit, tedy zbavit je přebytečné vody. Proto umyté cukety osušte, rozkrojte je na poloviny a každou z nich ostrým nožem podélně rozkrájejte na tenčí plátky. Vyrovnejte je na talíř, z obou stran je osolte a nechte je chvíli stát.

Díky působení soli zelenina začne prakticky okamžitě pouštět šťávu, proto je lepší použít větší talíř, ze kterého vám nevyteče ven. Dobu čekání na vypocení cuket využijte pro přípravu těstíčka, v němž budete cukety před smažením obalovat.

Připravte kefírové těstíčko

Do misky vyklepněte vajíčka, přilijte k nim kefír a metličkou dobře promíchejte. Pak směs zahustěte čtyřmi polévkovými lžícemi hladké mouky a znovu promíchejte, abyste získali středně tekuté těsto. Pokud chcete, můžete k němu přidat trochu soli a mletého černého pepře. I když jste cukety už solili, sůl na nich po vypocení spíše nezůstane. Dochutit těstíčko je proto dobrý nápad.

Pokud by se vám zdálo tekuté až příliš, nebojte se přidat ještě trošku mouky. Jestliže to s moukou přeženete, nařeďte směs kefírem. Dejte ale pozor, aby se vám zahušťování a ředění nevymklo z rukou a vy jste neměli těstíčka náhle dvojnásobné množství. Nejenže by nebylo chutné, ale ani by moc nedrželo pohromadě a při smažení by z cuket opadávalo.

Teď už je jen osmažte

Poslední krok je ten nejsnazší. Na kamnech rozehřejte velkou pánev se silným dnem a trochou rostlinného oleje, každý plátek cukety namočte do těstíčka a šup s ním na pánev. Nechte je z obou stran opékat na mírném ohni dozlatova. Po dosmažení cuketové řízky nechte okapat na talíři vyloženém několika vrstvami papírových utěrek, abyste odsáli přebytečný olej.

Smažené cuketové řízečky v kefírovém těstíčku podávejte buďto samotné s vaší oblíbenou studenou omáčkou, anebo třeba s vařeným bramborem či bramborovou kaší a čerstvou zeleninou. Chutnat vám budou jak čerstvé, tak i studené jako chutná svačina na výlety, do školy nebo do práce.