Jak usmažit ty nejchutnější a nejlahodnější bramborové placky – 84% Čechů dělá osudovou chybu

Bramboráky jsou oblíbeným jídlem na mnoha místech světa. Tento recept pochází z Běloruska a dědí se z generace na generaci. Vyzkoušejte ho, určitě nebudete litovat. 

Základní složkou bramboráků jsou pochopitelně brambory. Je však důležité vybrat opravdu kvalitní brambory vhodné na smažení bramboráků. Hlízy by měly obsahovat hodně škrobu. Určitě se tak na tvoření bramboráků nehodí mladé brambory. Na dvě porce budete potřebovat asi 4 velké brambory a ideální je použít bílou odrůdu brambor. Pokud však mát jinou, zkuste je udělat z nich.

Příprava těsta na bramboráky

Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Potom stejným způsobem připravte také cibuli, případně ji nakrájejte nadrobno. Přidejte dvě vejce. Mouka není potřeba, ale určitě nezapomeňte dochutit směs kořením. Určitě použijte sůl a pokud máte rádi pikantnější pokrmy, určitě přidejte ji nějaké množství pepře. Důležité je vše dobře promíchat, aby bylo koření rovnoměrné.

Potom si připravte pánev a nalijte na ni olej. Nechte ji předem pořádně rozpálit. Na stůl si dejte talíř s ubrouskem nebo papírovou utěrkou, abyste ihned po upečení mohli z bramboráků odstranit přebytečný olej. Těsto na rozpálenou pánev rozetřete lžící a tvořte bramborové placky. Smažte ideálně na mírném ohni z obou stran dozlatova. Hotové placky položte na talíř s ubrouskem.

Můžete přidat i mouku

Pokud si nejste jisti, zda zvládnete udělat bramboráky bez přidání mouky, klidně ji do těsta trochu přidejte. Dejte si však pozor, abyste to s ní nepřehnali. Bez mouky bývají bramboráky tenké a křupavé, ale záleží jen na vás, jak je máte rádi. Klasické bramborové placky podle tohoto receptu jsou chutné a uspokojující a podávají se nejčastěji se zakysanou smetanou a česnekovou omáčkou.

Pravděpodobně vám česnek a také majoránka chybí v receptu. Vyzkoušejte tedy jednu placku podle původního receptu a pokud vám jen solené a pepřené bramborové placky nebudou chutnat, přidejte takové koření, na které jste zvyklí. Pak už se pochopitelně nebude jednat o originální běloruský recept. Přesto je nejdůležitější, aby bramborové placky chutnali vám a vaši rodině.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]