Maková buchta, která vás ohromí jednoduchostí přípravy

Tato maková buchta vypadá, jako by byla vrstvená, z několika kusů těsta. Opak je však pravdou. Je jednoduchá a stačí pouze jeden kus. Že nevěříte? Potom je nejlepším postupem to, že se sami přesvědčíte o tom, že příprava toho dezertu je skutečně tak jednoduchá, jak píšeme. A protože i chuť je báječná, garantujeme, že se tento recept stane jedním z vašich oblíbených.

Správné ingredience jsou nezbytné

Tato maková buchta vám potvrdí svou jednoduchost i tím, že na ni stačí jenom pár běžných ingrediencí. Základem je samozřejmě těsto, na které si musíte nachystat:

  • 50 g másla
  • 1 lžičku cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 350 g mouky

Tímto máte připraven seznam ingrediencí na těsto. Druhou složkou receptu je samozřejmě maková náplň, na kterou si nachystejte:

  • 250 g máku
  • 150 g cukru
  • 130 g másla

Náplní se začíná

I když u řady jiných receptů se začíná těstem, tak maková buchta je unikátní v tom, že se začíná náplní. Jako první vezměte mák, který lehce opražíte v suché pánvi. Potom ho přesypete do mísy, kde ho smícháte s cukrem a dále také s rozpuštěným máslem. Všechno důkladně promícháte a v tuto chvíli je vaše maková náplň hotová.

Pokračujte těstem

Když náplň odpočívá, tak se můžete pustit do přípravy těsta. Ani tady nehledejte nic složitého. Zde bude základem rozpuštěné máslo, ke kterému přidáte ostatní ingredience. Vše začnete zpracovávat do podoby pružného nelepivého těsta, které se stane tím pravým základem pro váš dezert.

Když je těsto připraveno, tak se můžete pustit do jeho vyválení. Vaším cílem by mělo být udělat z něho jednu velkou, obdélníkovou placku, která bude mít na výšku zhruba 3 milimetry. Tím zajistíte, že vaše maková buchta bude taková, jaká má být.

Nyní náplň a přehýbání

Nyní přichází na řadu ona netradiční část. Jako první si rozválené těsto rozdělíte na pomyslné třetiny a tu prostřední pomažete makovou náplní. Následně kraje přehnete tak, aby se dotýkaly v samotném středu.

Poté znovu namažete prostřední část tohoto jednou přehnutého tvaru a uděláte to stejné. Kraje přeložíte tak, aby se dotkly v samotném středu. Jakmile máte hotovo, pokračujete ve vrstvení dále.

Nyní už máte před sebou plochu těsta o šíři asi 10 centimetrů, kterou pomažete svou makovou náplní celou, po celé délce. Dále tento tvar přehnete nikoliv po šíři, jako doposud, ale dojde k přeložení po celé délce, tedy na polovinu.

Můžete upéct

Takto připravená maková buchta už může zamířit do trouby. Dejte ji na plech vyložený pečicím papírem a vložte ji do trouby předehřáté na teplotu 200 stupňů Celsia. Při této teplotě pečte po dobu asi 35 minut. Poté vyndejte, nechte vychladnout a následně nakrájejte. Nejenom, že vás zaujme dokonalá chuť, ale i zajímavé vrstvení, které vzniklo tím způsobem, že jste vytvořili jenom několik správných ohybů.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]