Masové kuličky plněné zelnou směsí vás uchvátí. Upečené s bramborami se stanou dokonalým obědem nebo večeří pro celou rodinu

Ideálně nasytíte svou rodinu tak, že připravíte jídlo z jednoho pekáčku. A pokud zvolíte tento recept na masové kuličky se zelnou náplní a pečenými bramborami, budou všichni unesení. Příprava není nijak složitá a zvládnou ji i začátečníci.

Potřebné suroviny na přípravu masových kuliček se zelnou náplní

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto ingredience:

  • 500 gramů mletého masa (může být mix vepřového a hovězího)
  • 1 ks cibule
  • sůl dle chuti
  • sušený koriandr dle chuti
  • 2 až 3 lžíce strouhanky

Na náplň do kuliček z mletého masa potřebujete:

  • ½ ks menší hlávky bílého zelí
  • ½ ks červené sladké papriky
  • 1 ks cibule
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • čerstvou petrželku
  • slunečnicový olej (menší množství na smažení)

Dále se ještě neobejdete bez:

  • 5 až 6 kusů brambor
  • 2 až 3 stroužků česneku
  • 3 až 4 lžic oleje
  • bylinek a koření dle chuti

Jak postupovat při přípravě masových kuliček se zelnou náplní?

Nejprve se pusťte do míchání mletého masa. To vyklopte do mísy a přidejte k němu hrubě nastrouhanou a loupanou cibuli, strouhanku, koriandr dle chuti, sůl a pečlivě rukama propojte.

V další fázi si připravte náplň ze zelí. Cibuli si oloupejte, nakrájejte ji na půlměsíce a dejte restovat na troše oleje. Nyní si buď nakrouhejte nahrubo nebo nasekejte půl hlávky bílého zelí a omytou papriku zbavte semínek. Posléze ji nakrájejte na menší kostičky. Oba druhy zeleniny přisypte k cibuli a smažte, dokud vše nezměkne. Ke konci suroviny dochuťte petrželkou jemně nakrájenou, solí a mletým pepřem. Směs dejte stranou a nechte vychladnout.

Tvoření masových kuliček, kompletace pokrmu a jeho zapékání

V další fázi začněte tvořit masové kuličky a zplácněte je.

Placky z mletého masa plňte postupně vychladlou zelnou směsí.

Pečlivě zabalte a poklaďte na tác.

K ruce si vezměte pekáček, vymažte ho olejem a poklaďte do něj oloupané a na tenké proužky pokrájené brambory. Ty okořeňte dle chuti solí, pepřem, bylinkami, jiným kořením, zakápněte olejem a promíchejte. Nakonec na brambory navrstvěte vytvořené masové kuličky, pokrm podlijte trochou vody a dejte péct do trouby na 35 až 40 minut při teplotě 180 až 200 °C.

Servírování masových kuliček s bramborami

Zapečené masové kuličky se zelnou náplní a bramborami podávejte teplé.

Hodit se bude k pokrmu například nakládaná zeleninka, nebo zeleninový salát z okurek a rajčat. Ochutit jídlo lze samozřejmě dle libosti i studenými omáčkami typu tatarka, kečup, nebo hořčice. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]