Matná a lesklá strana alobalu: Jak a kdy je správně použít? Rozdíl v nich je ohromný

Fotografie: iStock

Hliníková fólie neboli alobal je nepostradatelnou součástí výbavy každé domácnosti. Pokrmy na ní pečené jsou stejně chutné a voňavé jako na dřevěném uhlí. A plech zůstane čistý.

Jedním z doplňků, bez kterého se v kuchyni stále obtížněji obejdeme, je hliníková fólie. Která strana je určena na pečení masa a která na skladování potravin? Toto jsou nejčastější otázky týkající se používání této fólie. Dnes vám představíme její nejdůležitější kuchyňské přednosti. A zjistíme, která strana hliníkové fólie drží teplo.

Použití hliníkové fólie v kuchyni

Hliníková fólie má v našich kuchyních všestranné využití. Bez ní by bylo obtížné připravit některé pokrmy na grilu nebo v troubě. Grilovaný kuřecí řízek zůstává díky fólii šťavnatý a křehký – jinak by se maso příliš vysušilo. Dalším příkladem je použití při grilování jelit. Bez alobal by bylo prakticky nemožné je správně ugrilovat, protože struktura jelit se při zahřívání rozpadá, takže maso by rychle skončilo pod grilem.

Filé z tilapie a mnoha dalších oblíbených ryb se bez alobalu také nepovede – maso bude příliš suché a filé se na grilu nebo v troubě rozpadne. Vegetariánská klasika, grilovaný hermelín, se na druhou stranu na grilu rozteče, a tak vám jeho správnou přípravu umožní pouze alobal. Hliníková fólie hraje důležitou roli také při skladování potravin. Díky ní si potraviny zachovávají čerstvost a přirozené aroma.

Výběr správné role fólie na pečení

Je důležité umět vybrat správnou fólii. Pro jakýkoli způsob vaření je nejlepší použít silnou fólii. Takto se nemusíte bát, že se při pečení roztrhne nebo zdeformuje. Pokud však máte po ruce pouze roli tenké fólie, nemusíte se cítit špatně. Jednoduše ji naskládejte v několika vrstvách a pevně ji upevněte na každé straně.

Fotografie: Freepik

Jakou stranou péct ryby a maso?

Odpověď na otázku, která strana alobalu se používá k pečení, je velmi jednoduchá. Stačí se na fólii dobře podívat, abyste si všimli, že se její strany od sebe liší. Jedna z nich má kovový lesk, zatímco druhá má zcela matný povrch. Při přípravě masa, ryb a dalších pokrmů na grilu nebo v troubě potraviny obalujte tak, aby pokrm přicházel do styku s lesklou stranou. Jedná se o část hliníkové fólie, která udržuje teplo, aby se jídlo rovnoměrně a efektivně propeklo.

Která strana se používá pro skladování potravin?

Pokud chcete použít hliníkovou fólii k uchovávání potravin, měla by být matná strana v kontaktu s potravinami. Tím se sníží možnost, že by se jídlo příliš ohřálo, protože hliníková fólie nepropouští teplo. Potraviny vydrží déle čerstvé. Za zmínku stojí, že hliníková fólie je také vodotěsná, vzduchotěsná a světlotěsná, což znamená, že potraviny neabsorbují pachy a vlhkost zvenčí, takže ji lze použít i při ukládání nádobí do chladničky.

Fotografie: Freepik

Jak nepoužívat hliníkovou fólii

V některých případech však hliníkovou fólii použít nemůžeme. Za prvé, není vhodná pro umístění do mikrovlnné trouby, stejně jako kovové nádobí. Jídlo se stejně neohřeje, ale kov negativně ovlivňuje provoz mikrovlnné lampy.

Za druhé, hliníková fólie se nesmí kombinovat s kovovým nádobím, například s mísou. To způsobuje chemickou reakci, při níž se uvolňují sloučeniny, které přispívají ke kovové chuti skladovaných potravin, a ty tak ztrácejí své vlastnosti.

Zdroj: Finedininglovers