Mini štrůdly se mohou stát dokonalým dezertem na významnou společenskou událost. Perfektně se hodí například na švédský stůl. Mají velikost tak akorát a chuťově jsou naprosto výjimečné. Vyzkoušejte je a nebudete litovat.
Potřebné suroviny na přípravu mini štrůdlů
Na těsto si obstarejte:
- 500 gramů hladké mouky
- 100 gramů moučkového cukru
- 150 mililitrů tučné smetany na vaření
- 150 mililitrů mléka
- 25 mililitrů oleje
- 20 gramů čerstvého droždí
- ½ lžičky soli
Na náplň potřebujete:
- 500 gramů mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce vanilkového pudinku
- kůru z jednoho citronu
- šťávu z půlky citronu
Navíc ještě využijete jeden vaječná žloutek na potírán štrůdlů před pečením a trochu moučkového cukru na posypání upečených koláčů.
Jak postupovat při přípravě mini štrůdlů?
Nejprve si udělejte kvásek. Do hrnku si nalijte mléko a ohřejte ho v mikrovlnce. Nesmí být příliš horké, ale vlažné. Pak do něj rozdrobte droždí, vsypte lžičku cukru a nechte vzejít. V míse si mezitím smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a trochu soli. Následně přilijte teplejší smetanu, olej, a nakonec i kvásek a zbylé mléko. Vypracujte ze surovin hladké, měkké a nelepivé těsto. To přikryjte utěrkou a nechte v míse kynout po dobu půl hodiny.
Příprava smetanové náplně, kompletace štrůdlů, fáze pečení a servírování
Mezitím si připravte smetanovou náplň. V míse si vyšlehejte mascarpone s cukrem, přidejte citronovou šťávu, kůru z citronu, přisypte vanilkové pudinky a vytvořte homogenní krém. Těsto pak vyjměte z mísy na vál a vyválejte z něj obdélníkový plát. Na jeho vrchní straně udělejte nožem nářezy, abyste vytvořili otvory. Na spodní stranu naneste smetanový krém a zarolujte.
Závin nakrájejte na menší kusy a ty rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem. Povrch mini štrůdlů pomažte rozšlehaným vaječným žloutkem a dejte koláče péct do trouby na 30 minut při 180 stupních Celsia.
Upečené mini štrůdly nechte vychladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!