Nadýchaná višňová bublanina – klasický moučník, který nelze odmítnout

Tento recept bude fungovat nejen v létě s čerstvým ovocem, ale i po celý zbytek roku. Tato bublanina je lahodná a přitom velmi jednoduchá na přípravu.

Ovocné moučníky pečené z různých třených těst obvykle sklidí od strávníků zasloužený obdiv. Jejich jemná a nadýchaná struktura ve spojení s pikantní chutí ovoce je inspirací pro vznik mnohých dalších receptů a tak má každý svůj oblíbený a osvědčený. Pokud ho ještě nemáte a přemýšlíte jak zpracovat letní ovoce, vyzkoušejte tento postup. Je opravdu nenáročný a povede se každé hospodyni.

Suroviny  – množství na kulatou formu průměr 28 – 30 cm.

  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 150 gramů cukru krupice
  • 150 mililitrů mléka
  • 100 gramů másla
  • 250 gramů višní
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • lžička oleje na vymazání formy
  • trocha hrubé mouky na vysypání formy

Příprava višňové bublaniny

Pokud se chystáte bublaninu péct na klasickém pekáči, doporučuji ji připravit z 5 vajec a ostatní suroviny tomu přizpůsobit. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Vypeckujte višně. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout tak, aby neztuhlo, ale nebylo horké. Celá vejce šlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem tak dlouho, než se cukr úplně rozpustí. Pak přidejte máslo a míchejte do spojení surovin.

Smíchejte v jiné nádobě mouku s práškem do pečiva. Pak tuto sypkou směs začněte přisypávat k té tekuté. Míchejte tak, aby se netvořily žmolky. Když je těsto na míchání příliš husté, řeďte ho mlékem. Pozor, mléko nesmí být studené. Ideální je pokojová teplota, nebo teplota lidského těla. Pokud by bylo příliš studené, nebo naopak horké, těsto by v troubě nenabylo a bylo by tvrdé.

Správná hustota těsta je taková, kdy ze lžíce těsto stéká pomalým nepřetržitým pramínkem zpět do mísy a trvá pár vteřin, než splyne s hladinou ostatního těsta. Vymažte pekáč malým množstvím oleje a pak jej vysypte hrubou moukou tak, aby ulpěla i na stěnách pekáče. Nalijte těsto do pekáče a rozprostřete ho rovnoměrně po celé ploše. Na povrch pak naházejte vypeckované višně. Pečte v troubě rozpálené na 180 stupňů po dobu 30 – 40 minut.

Tipy na závěr

Někdo možná tápe v tom, jak zjistit, že je bublanina už hotová. Je to jednoduché a postačí k tomu obyčejná špejle. Když myslíte, že by třené těsto mohlo být už upečené, píchněte do něj špejli a zjistěte, jestli na ní ulpělo syrové těsto. Pokud ano, nechte moučník ještě chvíli v troubě a test opakujte. Pokud je špejle suchá, píchněte pro jistotu hned ještě na dvě jiná místa. Pokud ani tam není syrové těsto, je moučník už hotový. Vyndejte ho opatrně z trouby a nezapomeňte, že s ním nesmíte bouchnout.

Teď už jen pár drobných vychytávek. Možná znáte postup na přípravu třeného těsta pomocí našlehaných bílků. je sice trochu pomalejší, ale přináší větší jistotu, že bublanina bude opravdu lehká a nadýchaná. Můžete ho bez obav uplatnit i zde. Pokud chcete, aby ovoce zůstalo v horní části těsta i po upečení, obalte ho v polohrubé mouce těsně před tím, než ho položíte na povrch těsta.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]