Nadýchané buchty s jablečnou náplní dokonale doplní lahodný šálek kávy

Buchty připravuje každá hospodyňka odlišným způsobem. Nejoblíbenější náplní je však mletý mák, tvaroh či marmeláda. Chutné je tohle pečivo ale i s jablíčky. Vyzkoušejte podle tohoto snadného receptu jablečné buchty, kterých nebudete mít nikdy dost.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu jablečných buchet?

Připravte si následující suroviny na těsto:

  • 160 mililitrů mléka
  • 12 gramů čerstvého droždí (může být i sušené, tj. 4 g)
  • 80 gramů krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 60 gramů rozpuštěného másla
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 420 gramů hladké mouky

Na náplň budete potřebovat:

  • cca 3 větší a sladší jablka
  • 1 až 2 lžíce skořicového cukru

Jak postupovat při přípravě jablečných buchet?

Nejprve si do mísy vlijte teplé mléko (nesmí být vařící) a rozdrobte do něj čerstvé droždí. Pak také vsypte krupicový cukr a vše rozmíchejte do kašičky. Směs přikryjte utěrkou a nechte asi čtvrt hodiny na teplém místě, než vzejde kvásek.

Poté přisypte sůl, vanilkový cukr, vložte vejce, vlijte rozpuštěné chlazené máslo a postupně přisypávejte i hladkou mouku. Ze všech surovin vypracujte vláčné homogenní těsto, které by se nemělo lepit na prsty. Doba hnětení se odhaduje na 8 až 10 minut.

Z těsta nakonec vytvořte bochník, v míse jej přikryjte a dejte kynout do tepla na hodinu až hodinu a půl.

Jak připravit jablečnou náplň a vytvořit buchty

Mezitím si oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na menší kostičky. V míse je poté dochuťte skořicovým cukrem dle libosti.

Po uplynutí doby kynutí těsto vyjměte z mísy na pomoučený vál a rozdělte ho na několik menších kousků.

Dále tvořte pomocí rukou placky a ty plňte jablečnou náplní.

Vytvarujte krásně kulaté buchty a ty vyskládejte do pekáčku vystlaného pečícím papírem. Těsto ještě na povrchu pomažte rozšlehaným vejcem a nechte kynout půl hodiny.

Fáze pečení a servírování jablečných buchet

V konečné fázi dejte buchty péct do trouby na 30 minut při 180 °C. Po upečení je vyjměte, posypte moučkovým cukrem a až vychladnou, tak je podávejte třeba s šálkem kávy, kakaa, nebo čaje. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]