Nadýchané koláčky bez droždí

Tyto koláčky z tvarohového těsta nemají konkurenci. Připravené je budete mít během několika málo minut a jejich chuť je dokonalá. Skvělé budou jak samotné, tak třeba plněné čokoládou anebo marmeládou. Připravte pro své blízké mimořádný dezert, který se bude rozplývat na jazyku.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu nadýchaných koláčků?

Na těsto si obstarejte tyto ingredience:

  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 200 gramů hladké mouky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • špetku soli
  • moučkový cukr na posyp hotových koláčků
  • trochu teplého mléka

Jak postupovat při přípravě nadýchaných koláčků?

Nejprve si v míse smíchejte vejce s cukrem a špetkou soli. Poté přisypte i vanilkový cukr, prášek do pečiva, přidejte prosátou hladkou mouku, měkký tvaroh, zakysanou smetanu, slunečnicový olej a vypracujte hladké a vláčné těsto, které se nebude lepit. Z něj na vále vytvořte váleček a ten rozdělte na cca 12 stejně velkých kousků.

Z každého následně tvarujte kuličku. Jednotlivé koláčky vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem a uprostřed prstem udělejte důlek. Na závěr těsto pomažte teplým mlékem a dejte péct do trouby na 180 °C po dobu asi dvaceti minut (záleží na vašich zvyklostech se spotřebičem).

Servírování nadýchaných koláčků z tvarohového těsta

Až se koláčky z tvarohového těsta upečou, vyjměte je z trouby a nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete pečivo posypat moučkovým cukrem dle libosti.

Plnit je možné jednotlivé kousky oblíbeným ovocným džemem (jahodovým, rybízovým, ostružinovým, meruňkovým), marmeládou, Nutellou, smetanou, nebo sladkým tvarohem.

Pokud jste milovníci čokolády, můžete koláčky namáčet i v čokoládové polevě. Chutný bude dezert jak s teplou kávou, tak i s jakýmkoliv čajem a kakaem. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]