Nakládání okurek: S tímto receptem budou dokonale křupavé a šťavnaté

Urodilo se vám na zahradě větší množství okurek polních a přemýšlíte, jakým nejlepším způsobem je využít? Pokud zvažujete nakládání okurek, pak pro vás máme skvělý tip. S tímto receptem rozhodně chybu neuděláte a docílíte křupavé a šťavnaté zeleniny, která vás potěší nejen v teplých měsících, ale především pak v těch zimních, kdy je potřeba více doplňovat vitamíny.

Jaké ingredience potřebujete k zhotovení křupavých nakládaných okurek?

Než se pustíte do práce, připravte si tyto suroviny:

  • 600 až 650 gramů polních okurek
  • 1 kus malé cibule
  • 4 až 5 kusů mrkve
  • 2 až 3 kusy feferonek

Dále budete potřebovat: 2 stroužky česneku a čerstvý kopr (větší snítku). Na nálev do litrové sklenice je zapotřebí také 30 gramů soli, 30 gramů cukru, 20 mililitrů octa a vodu. Do dvoulitrových sklenic uvedené množství ingrediencí pouze zdvojnásobíte a do těch třílitrových zcela logicky ztrojnásobíte.

Jak postupovat při nakládání okurek?

Okurky omyjte, očistěte a vložte do velkého hrnce se studenou vodou, aby se takzvaně hydratovaly a byly dobře křupavé. Ponechte je ve vodě zhruba 2 až 3 hodiny. Mezitím si připravte zeleninu do sklenic. Cibuli, mrkev, feferonky a česnek si očistěte a nakrájejte na tenčí plátky. K ruce si pak vezměte suché a sterilizované sklenice a do každé z nich vložte pár plátků cibule, mrkví, česneku i feferonek.

Přidejte i malou snítku čerstvého kopru. Na řadu posléze přijdou již hydratované okurky, které napěchujte rovnoměrně do každé nádoby se zeleninou a koprem. Do každé sklenice vlijte dle jejího objemu určené množství octa a vsypte i cukr a sůl. Nakonec zalijte všechny suroviny vlažnou vodou tak, aby asi centimetr od okraje zůstal nezalitý prostor. Důkladně sklenice zavíčkujte.

Fáze zavařování okurek

Pečlivě uzavřené sklenice s okurkami vložte do velkého hrnce určeného k zavařování, nalijte do něj vodu, aby byly nádoby ponořené do ¾ a přiveďte k varu. Na mírném plamenu pak zeleninu sterilizujte asi 7 až 8 minut. S velikostí sklenic se bude doba zavařování měnit. Čím větší sklenice, tím déle je ponechejte ve vodě. Po uplynutí doby nádoby vyjměte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uchovávejte na temném a chladném místě.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]