Nakládaný salát z rajčat, lilků, paprik a mrkví, který oceníte především v zimních měsících

Urodilo se vám na zahrádce mnoho voňavých rajčat, lilků, paprik a mrkví? Pak můžete vyzkoušet tento skvělý recept na salát, díky kterému si uděláte zásoby zdravé zeleniny i na zimní měsíce. Salát však přijde k chuti kdykoliv během roku. Je skutečně velmi lahodný, a hlavně blahodárný pro náš organismus.

Potřebné suroviny na nakládaný salát

Než se pustíte do práce, připravte si tyto ingredience:

  • 3 kilogramy rajčat
  • 500 gramů lilků
  • 500 gramů paprik
  • 500 gramů mrkve

Také budete potřebovat: 100 gramů čerstvých bylinek (bazalka, petrželka), 2 hlavy česneku, jednu feferonku, 60 gramů soli, 160 gram cukru, 100 mililitrů slunečnicového oleje a 70 mililitrů octa.

Jak postupovat při přípravě nakládané zeleniny?

Nejprve si očistěte veškerou zeleninu a opláchněte ve vodě. Rajčata, lilky, papriky a mrkve pak nakrájejte na kostičky a česnekové stroužky, bylinky a feferonku nasekejte najemno. Na plotnu si následně postavte velký hrnec a vložte do něj jako první pokrájená rajčata. Vařte je, dokud nezačnou uvolňovat šťávu. Poté přidejte sůl, olej, cukr a kostičky mrkve. Všechny suroviny promíchejte a vařte dalších dvacet minut na mírném plamenu.

Po uplynutí doby vložte do hrnce i lilky a papriky a duste dalších dvacet minut pod poklicí. Na závěr ochuťte směs česnekem, bylinkami a feferonkou, důkladně propojte chutě vařečkou a duste zeleninu čtvrt hodiny. Poslední fází je zakápnutí směsi octem a povaření asi tři minuty. Pak je salát připraven k nakládání!

Nakládání zeleniny do sklenic

K ruce si následně vezměte sterilizované skleněné nádoby a plňte je ještě horkou zeleninovou směsí až po vrch. Poté dobře zavíčkujte, otočte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout. Salát uchovávejte nejlépe v lednici, nebo ve sklepě. Skvělý bude k jakémukoliv masovému, nebo bramborovému pokrmu. Jeho chuť si zamilujete.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]