Nakládaný zeleninový salát vhodný nejenom na zimní měsíce

Obzvlášť v zimních měsících není na trhu dostatek kvalitní sezónní zeleniny, a tak si čerstvý zeleninový salát jenom těžko uděláte. Přitom zeleninu byste měli jíst každý rok, jelikož je pro nás potřebná k doplnění vitamínů a minerálů. Využijte tedy svou letošní úrodu zelí, mrkve, rajčat, či paprik a připravte si chutný a rychlý nakládaný salátek, který přijde v zimě rozhodně vhod. Jeho chuť je přímo dokonalá.

Jaké suroviny potřebujete k výrobě salátu?

Než se pustíte do práce, připravte si tyto ingredience:

  • 800 gramů zelí
  • 250 gramů cibule
  • 900 gramů paprik
  • 350 gramů mrkve

Také budete potřebovat: kilo rajčat, 250 mililitrů oleje, sůl, 100 gramů cukru, 100 mililitrů 9 % octa. Tohle množství surovin vám vystačí na osm sklenic o objemu 500 mililitrů.

Jak postupovat při přípravě salátu?

Zelí si omyjte pod teplou vodou a nakrouhejte na hrubém struhadle do větší mísy. Poté očistěte i mrkve a rovněž je nastrouhejte k zelí. Papriky omyjte a odstraňte stopky a zrníčka, pokrájejte je na tenké nudličky a vsypte k mrkvi se zelím.

Na řadě je cibule s rajčaty. Cibuli oloupejte, omyjte a vytvořte tenké půlkruhy. Rajčata zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte na plátky. Všechnu zeleninu v míse dobře propojte. Poté přisypte i sůl, cukr, nalijte do směsi olej a ocet a znovu promíchejte. Salát můžete nechat chvíli odstát, aby zelenina pustila šťávu.

Plnění sklenic a uchovávání salátu

Skleněné nádoby důkladně sterilizujte, musí být zcela suché a čisté, aby salát uvnitř neplesnivěl. Pak zeleninovou směs napěchujte do sklenic až po vrch a důkladně zavíčkujte. Následuje proces sterilizace salátu. Do velkého hrnce nalijte tak do třetiny vodu, všechny sklenice pak do něj umístěte a sterilujte varem po dobu dvaceti minut. Pakliže máte litrové sklenice, doba sterilizace se prodlouží na čtyřicet minut.

Zavařený zeleninový salát pak opatrně pomocí chňapky vyjměte a postavte dnem vzhůru. Nechte pod utěrkou vychladnout. Sklenice se salátem sladujte v temnu a chladnu. Ideální je sklepní prostředí, nebo špajz, kde je stálá optimální teplota. Tento zeleninový salátek se skvěle hodí k jakémukoliv masitému, nebo i zeleninovému teplému pokrmu. Jíst jej samozřejmě můžete i samostatně.

Důležité je při konzumaci nabírat porce zeleniny čistým a suchým nádobím, aby se vám otevřená sklenice i přes umístění v lednici brzy nezkazila, či nezplesnivěla. Věříme, že vám salátek velice zachutná a budete si jej připravovat každoročně.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]