Naučila jsem se nový způsob přípravy pečeného kuřete. Od té doby ho nedělám jinak aneb Nejlepší recept, jaký jste letos objevili!

Kuře se dá připravit na mnoho různých způsobů. Jedna rodina ho preferuje pečené, druhá zase grilované. Nyní se však můžete inspirovat skvělým a hlavně zdravým receptem na kuře pečené se zeleninou. Je velmi šťavnaté a maso rozpadá se v ústech.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu pečeného kuřete se zeleninou?

  • 1 kilogram hlávkového bílého zelí
  • 3 čerstvé mrkve
  • 2 česnekové stroužky
  • 1 větší cibuli
  • 4 velká kuřecí stehna (anebo celé rozčtvrcené kuře)
  • 1 lžičku koření adžika
  • 30 gramů másla
  • sůl dle chuti
  • 4 velké lžíce slunečnicového oleje

Jak postupovat při přípravě pečeného kuřete se zeleninou?

Začněte tím, že si připravíte v misce marinádu ze lžičky koření adžika, ze slunečnicového oleje a z lisovaných stroužků česneku. Poté očištěná a omytá kuřecí stehna ponořte do marinády a dobře promíchejte. Maso nechte marinovat asi 40 až 60 minut. Mezitím se pusťte do přípravy zeleniny.

Příprava zeleninového základu, kompletace pokrmu a jeho pečení

Dále si k ruce vezměte mrkve a oloupejte je. Potom zeleninu nahrubo nastrouhejte do mísy. Stejným způsobem zpracujte i hlávkové zelí a také cibuli. Vše ochuťte solí dle preferencí a zakápněte trochou oleje.

Zeleninovou směs následně naneste do sáčku určeného na pečení a na ni poklaďte marinované kuřecí kousky spolu s pokrájeným máslem. Sáček důkladně utěsněte a vložte na plech. Takto dejte péct do trouby na 45 minut při teplotě 200 °C. Možné je pokrm péct i v pekáčku, pokud jej přikryjete alobalem.

Servírování pečeného kuřete se zeleninou

Upečená kuřecí stehna se zeleninou ihned podávejte. Hodit se bude k jídlu čerstvé pečivo typu bagety, kváskový chléb, rohlík, houska anebo i bramborové hranolky, vařené brambory s máslem či jemná bramborová kaše.

Ovšem pokrm lze konzumovat i samostatně, v případě, že držíte linii. Zelenina totiž plně nahradí jakoukoliv přílohu. Přejeme vám dobré chutnání.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]