Naučte se péci křupavé francouzské bagety s měkkou střídou. Potřebujete jen 4 suroviny

Připravte si bagetu jak z francouzského pekařství. Díky dvěma použitým plechům bude křupavá na povrchu a vláčná uprostřed.  

Představte si situaci, kdy se těšíte na dobrou snídani – na křupavé, voňavé pečivo zlehka potřené máslem či sýrem s bohatou zeleninovou přílohou. K pokrmu si uvaříte šálek horkého čaje či silné kávy a s chutí se do něj pustíte. Takové momenty jsou vzácné a s „gumovým“ pečivem, které můžete sehnat v běžných prodejnách potravin, jsou ještě vzácnější. Abyste si mohli vychutnat snídani dle svých představ, upečte si domácí francouzskou bagetu. Vydrží křupavá ještě několik hodin po vytažení z trouby a určitě vás nezklame.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 550 gramů hladké mouky
  • 350 mililitrů vody
  • 5 gramů droždí
  • 1 čajová lžička soli

Postup přípravy bagety krok za krokem:

Jestliže jste zatoužili po křupavé bagetě, která je uvnitř krásně vláčná, nachystejte si na pracovní plochu suroviny potřebné k její přípravě. V prvním kroku si založíte kvásek. Ve 350 mililitrech teplé vody (studenou vodu ohřejte v menším hrnci) rozmíchejte 5 gramů sušeného droždí a čajovou lžičku soli. Kvásek poté nechte asi 5 až 10 minut na teplém místě zaktivovat. Pro potřeby receptu budete používat sušené droždí, ovšem můžete ho snadno nahradit čerstvým.

V takovém případě použijte jeho polovinu (asi 20 gramů) a do vody přidejte ještě půl čajové lžičky cukru krupice. Jakmile kvasnice nabydou, pokračujte v přípravě. Kvásek přelijte do větší mísy a po částech k němu prosívejte mouku – vždy jednu část zapracujte, a až poté do mísy prosejte další. Výsledné těsto by mělo být bez hrudek, nelepivé a poměrně hutné. Jestliže se vám bude zdát příliš tuhé, přidejte k němu polévkovou lžíci vody (v opačném případě se nebojte přidat trochu mouky).

To, kolik mouky a vody budete muset ve výsledku použít, se řídí kvalitou vámi zvolených surovin. Zpracované těsto překryjte čistou kuchyňskou utěrkou a na teplém místě ho nechte asi půl hodiny odležet. Během té doby by mělo svůj objem zdvojnásobit.

Po uplynutí požadovaných 30 minut těsto vyklopte na pomoučený vál a rukama ho ještě jednou prohněťte. Poté ho rozdělte na dvě stejně velké části a každou z nich vypracujte do tvaru bagety.

Obě vytvarované bagety překryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout. Mezitím si nachystejte plechy – jeden vymažte trochou oleje a vysypte moukou, na dno druhého nalijte trochu vody a vložte ho na dno trouby. Tu zapněte na 220 °C. Jakmile bude trouba předehřátá a nad plechem se objeví pára, přeneste bagety na první, vymazaný plech, lehce je pomoučete a nožem jim na hřbetě proveďte několik šikmých řezů. Poté je vložte do trouby a pečte po dobu 40 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]