Nejlepší řízky jsou na sádle. A brambory přímo z trouby

Milujete řízky? Garantujeme vám, že takové, které vám představí náš recept, jste ještě nejedli. Jsou zcela unikátní. A přitom jednoduché. A aby byl recept kompletní, nezapomínáme ani na přílohu, která se k nim hodí více, než chléb nebo klasická kaše. Tak jdeme na to.

Co budete potřebovat?

Řízky obecně jsou velmi jednoduchým jídlem, o čemž se budete moci za chvíli sami přesvědčit. Ani výčet ingrediencí není nijak komplikovaný. Právě naopak. Na samotnou masovou část si nachystejte:

  • 4 kousky vepřového masa
  • 2 vejce
  • 100 g mouky
  • 300 g strouhanky
  • 50 g sádla
  • 50 g másla
  • 1 citron
  • Sůl

Tolik k ingrediencím na řízky. K nim budete potřebovat také vhodnou bramborovou přílohu, na kterou vám stačí nachystat si jenom:

  • 600 g nových malých brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 1 hrst bylinek

Jako první brambory

Recept začínáme bramborami, které se přece jenom dělají delší dobu. Brambory omyjte, osušte je a dejte je na plech. Ten před tím lehce potřete olejem. Následně vše posypejte nasekanými bylinkami a můžete vložit do trouby. Ta by měla být předehřátá na teplotu 200 stupňů Celsia. Při této teplotě pečte svou přílohu asi 40 minut.

Nachystejte maso

Když se brambory pečou, tak si nachystejte maso. A to tak, že jednotlivé plátky naklepete, aby byly velké a tenké a poté je také z obou stran osolíte. Dále je i pokapete citronem, který jim dá zajímavou chuť.

Nachystejte směs na obalování

Ta je poměrně specifická a zjistíte u ní, čím se tyto řízky liší. Do jedné mísy dejte mouku, do druhé vaječné žloutky, do třetí našlehané vaječné bílky a do poslední strouhanku. Jak vidíte, není to klasický trojobal, ale poměrně specifická směs ze 4 části.

Jdeme na řízky

Jako první obalte řízek v mouce. Potom ve žloutcích, následně v bílku a potom ve strouhance. A aby byla obalenina dostatečná, opakujte tento postup ještě jednou. Takto obalte všechny plátky masa. Ty poté smažte v hlubší pánvi na rozehřátém oleji, z obou stran do zlatova. Následně vyjměte, nechte okapat a dejte na každý řízek kousek másla, aby se rozpustilo.

Tímto je vaše jídlo hotové. Na talíř naservírujte pečené brambory s bylinkami, váš netradiční řízek a následně můžete ochutnat. Až tuto variantu zkusíte, určitě se také stane jednou z vašich nejoblíbenějších.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]