Nepodceňujte vzhled vašich nehtů. Může naznačovat vážné zdravotní potíže. Sledujte zejména tyto projevy

Fotografie: Freepik

Špatný vzhled nehtů může signalizovat, že se nám v těle rozvíjí nějaká nemoc. Nehty nám prozradí onemocnění jater, plic i srdce. Dá se ale poznat i rakovina, říká lékařka Debra Jaliman.

Nehty vyrostou přibližně o 1 mm týdně. U starších lidí je růst o něco pomalejší. Zdravé nehty jsou hladké, lesklé, průsvitné a růžové. Pokud však nehty začnou žloutnout a na destičce se objeví příčné rýhy, je to jasné znamení, že se tělu nedaří dobře. Jaké nemoci nás mohou informovat o změnách na nehtech?

Příznaky onemocnění viditelné na nehtech

Na nehtech se projevují příznaky mnoha kožních onemocnění včetně lupénky, ekzému, pásového oparu a kvasinkových infekcí. Jaké změny na nehtech by měly upoutat naši zvláštní pozornost? Pokud dojde ke změně barvy povrchu nehtu, tj. pokud povrch nehtu zežloutne nebo zhnědne, může to znamenat i nádorové změny. Alarmující je také ztluštění nebo rozpad destičky nehtu bez jakéhokoli poranění. V takových případech se doporučuje okamžitá konzultace s lékařem.

Fotografie: Freepik

Léze nehtů se dělí do několika skupin. Kromě nádorových lézí, infekčních lézí nebo lézí spojených s kožními chorobami hovoříme také o lézích na nehtech, které vidíme v průběhu systémových onemocnění. Pacient přijde se změnou na nehtu a lékaři pak mají podezření, že je něco v nepořádku s organismem.

Fotografie: Freepik

Stav nehtů oslabuje také užívání cytostatik, která se používají při chemoterapii rakoviny. Užívání cytostatik může způsobit inhibici růstu nehtové ploténky. Později, když nehty začnou dorůstat, se na nich objeví příčné rýhy, prohlubně nebo změny barvy. To je zase důsledek již prodělaného onemocnění nebo léčby. Nehet může být svým po několika chemoterapiích tvarovaný „jako zebra“,“ vysvětluje profesor Reich.

Na nehtech lze pozorovat další příznaky některých onemocnění

Změněná barva nehtů však nemusí být vždy žlutá nebo hnědá. Může být také modrá, což obvykle znamená modrou hnisavou infekci. Stojí za to znát i další změny na destičce nehtu, které mohou poukazovat na onemocnění. Červené svislé pruhy jsou někdy důsledkem lupénky, revmatoidní artritidy nebo vysokého krevního tlaku.

  • Příčné rýhy – ukazují na poruchy ve vývoji nehtové matrice a kořene. Vyskytují se při závažných infekčních onemocněních, otravách, léčbě cytostatiky. S příčnými rýhami se můžeme setkat u lidí s neodborně provedenou manikúrou a také po mechanických poraněních nehtů.
  • Kulaté tečkovité dírky (ztenčení nehtů) – dírky na povrchu nehtu jsou spojovány s lupénkou, kontaktním ekzémem a plísňovými infekcemi. Mohou být také důsledkem špatné výživy.
  • Ztluštění jednotlivých nehtů – vzniká v důsledku alergie na lak nebo v důsledku plísňové infekce.
  • Tvorba rýh, odlučování nehtové ploténky – může být způsobeno užíváním antibiotik, cytostatik, retinoidů. Často se vyskytuje současně se zbarvením nebo vitiligem nehtové ploténky. Vitiligo se u nemocného projevuje světlými skvrnami nepravidelných tvarů na kůži, nejčastěji okolo prstů, úst, očí, genitálu, kloubů, třísel a obličeje.
  • Hypertrofie nehtů – charakteristické je žluté zbarvení a mikroskopické změny kapilár nehtového valu. Vyskytuje se v průběhu diabetu.
  • Subunguální keratóza – je jedním z příznaků lupénky. Je doprovázena žlutým zbarvením nehtů.
Fotografie: Unsplash

Bílé skvrny, které se často objevují na nehtových ploténkách, by však neměly být důvodem k obavám. To je věc, která pacienty nejvíce znepokojuje a je to ta nejbanálnější záležitost. Bílé skvrny jsou důsledkem vniknutí vzduchu do desky, což není nic špatného. Není spojena s žádným rizikem ani závažnějším onemocněním – vysvětluje prof. Reich.

Vliv stravy na tvar nehtů

Vzhled a tvar nehtů mohou ovlivnit také poruchy výživy (špatná strava), špatný metabolismus, onemocnění vnitřních orgánů, ale i vlhkost a teplota. Vhodná strava pomůže odstranit nedostatek vitamínů a minerálů. Proto se vyplatí jíst zdravé produkty bohaté na tyto živiny:

Fotografie: Pexels
  • bílkoviny, zejména exogenní aminokyseliny (např. fenylalanin, metionin, lyzin) – vaječný bílek, mléko, sýr, rýže, sója, hrách, fazole, pohankové kroupy, pšeničné otruby,
  • vápník – mléko, jogurt, sýr, vaječný žloutek, šproty, sardinky, losos, vlašské ořechy, arašídy, lískové ořechy, špenát, zelí, hrášek,
  • železo – vnitřnosti (játra, ledviny a srdce), vaječný žloutek, sušená zelenina (zejména luštěniny), kakao, melasa, petržel
Fotografie: Pixabay
  • křemík – čerstvé ovoce a zelenina, sušené fíky, sušené švestky a léčivé rostliny (přeslička, kopřiva, ptačí zob), celozrnné obiloviny,
  • hořčík – dýňová semínka, mandle, různé ořechy, kakao, hořká a sladká čokoláda, ale i špenát, sójové boby, hrubé obiloviny, mořské ryby,
  • zinek – pivní kvasnice, pšeničné klíčky, drůbež, ryby, mořské plody, červená řepa, zelí a sušené ovoce a zelenina.

Je však třeba mít na paměti, že při některých zdravotních potížích nelze výše uvedené produkty doporučit, takže pokud se potýkáte s chronickým onemocněním, konzultujte svůj jídelníček s odborníkem.

Zdroj: WebMD