Nepříjemný tělesný pach může varovat před nemocí. Zjistěte, zda vám nehrozí vážné nebezpečí

Fotografie: Depositphotos

S většinou nepříjemných pachů si s pomocí hygieny většina lidí poradí. Někdy je to ale obtížnější, než se zdá. Některé z tělesných pachů mohou být důsledkem nemoci, říká lékařka Stacy Sampson.

Zdravý člověk, který své tělo nepřetržitě opečovává chemií a jinými nepřirozenými látkami a zároveň žije relativně zdravě, obvykle nemívá problém s nepříjemným tělesným pachem. Karta se však obrací ve chvíli, kdy ten člověk onemocní. Při nemoci se tělesný pach zpravidla změní a s neléčenou nemocí se stává intenzivnější. Neplatí to sice stoprocentně, ale u některých lidí se tělesný pach změní v noční můru.

Ovocný dech s příměsí acetonu

Nejen dech, ale i pot a moč mohou být cítit po acetonu v případě špatně kompenzovaného nebo dosud nediagnostikovaného diabetu. Když je hladina cukru v krvi příliš vysoká, vyvíjí se ketoacidóza. To je komplikace cukrovky, při níž tělo rozkládá mastné kyseliny, což vede k tvorbě kyselých ketolátek.

Jednou z nich je právě aceton, jehož typický pach proniká do okolí. Tento stav obvykle provází velká žízeň, sucho v ústech a bolesti žaludku. Ketoacidóza je velmi nebezpečná a pokud nepřijde pomoc včas, může vést k diabetickému kómatu i ke smrti.

Fotografie: Freepik

Zkažená vejce nebo žluklý tuk

Oba tyto nelibé odéry mohou naznačovat, že dotyčný nemá úplně v pořádku játra a žlučník. Onemocnění těchto orgánů se také projevují trávicími obtížemi, žaludečními nevolnostmi, žlutou barvou kůže a nažloutlou barvou očního bělma. Pokud na sobě nebo na někom ve vašem okolí pozorujete některé z těchto příznaků, návštěva lékaře je jistě na místě.

Hnilobný pach stolice

Podle některých studií má až 65 procent populace větší či menší problémy s trávením laktózy. Tomuto problému se říká laktózová intolerance a může se snadno týkat i vás. Enzym laktáza, který produkuje tenké střevo, dokáže štěpit laktózu, což je cukr, který je obsažen v mléce. Pokud tenké střevo neprodukuje dostatek laktázy, dostane se laktóza až do tlustého střeva, kde kvasí. Nestrávená laktóza pak způsobuje řídkou a silně zapáchající stolici s velkým množstvím střevních plynů. Pokud jsou vám tyto problémy povědomé, možná i vy máte s laktózou problém.

Fotografie: Pixabay

Pach spálené pneumatiky

Toto je trochu specifický případ. Tento pach totiž nevnímá okolí nemocného, ale cítí ho jen onen nemocný. Nemusí to tak být vždy, ale část pacientů, kterým byl diagnostikován nádor na mozku, popisovala, že už nějakou dobu je stále pronásledoval pach spálených pneumatik, který cítili jen oni. Pokud i vy máte podobné pocity, možná by bylo dobré svěřit se svému lékaři.

Pečené maso nebo brambory

Pro někoho může být tento pach docela příjemný, ale zdání klame. Může znamenat onemocnění slinivky nebo žaludku, z čehož ani jedno není žádná legrace.

Fotografie: Freepik

Připálené jídlo

Ti, kdo si pamatují restaurace čtvrté cenové skupiny, jistě nebudou mít problém si vybavit zápach, který se z nich obvykle linul. Něco mezi spáleným jídlem, zvětralým pivem a spoustou vykouřených cigaret. Nějaký takový pach vydávají nemocní s neléčenou chorobou tenkého střeva nebo srdce.

Zdroj: Healthline