Neradi trávíte čas u plotny a honí vás mlsná? Připravte si „líné“ palačinky z trouby

Jste neustále zaneprázdnění, ale chtěli byste udělat radost své rodině nějakou sladkostí? Vsaďte na „líné“ palačinky z trouby, které chutnají stejně tak skvěle, jako ty klasické smažené na pánvi. Kromě toho jsou i o něco málo zdravější, protože neobsahují mnoho tuku.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu „líných“ palačinek?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto ingredience:

  • 1 litr mléka
  • 4 vejce
  • 450 gramů hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 1 lžičku cukru krupice

Jak postupovat při přípravě „líných“ palačinek?

Nejdříve si předehřejte troubu na cca 200 °C. Pak v míse vyšlehejte vajíčka do pěny a postupně k nim přidejte mléko, prosátou hladkou mouku, sůl, cukr a lžíci oleje. Mixérem nebo metličkou vypracujte hladké polotekuté těsto. Nyní si k ruce vezměte plech, vystelte jej pečícím papírem a vlijte do něj připravenou směs. Pečlivě ji rozprostřete pomocí špachtle a dejte péct do trouby na 15 minut při teplotě zhruba 250 °C. Dalších 15 minut dopékejte těsto při 220 °C.

Servírování „líných“ palačinek

Až se těsto upeče, vyjměte ho z trouby a pokrájejte na stejně velké kusy. Tak vám vzniknou ony „líné“ palačinky. Pomazat je prakticky můžete dle libosti čímkoliv. Hodit se bude marmeláda, džem, Nutella, sladký tvaroh, nebo javorový sirup. Servírovat lze dezert i s čerstvým ovocem, zakysanou smetanou ochucenou cukrem anebo šlehačkou. Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na závěr

Pokud byste si chtěli připravit kakaové palačinky, stačí do těsta přidat kakaový prášek. Skvělé ovšem budou i makové palačinky. K jejich přípravě použijete mletý mák, který je možné zakomponovat přímo do těsta a také jím potírat výsledný korpus. A když jej smícháte s povidly, bude doslova skvostný. Vyzkoušet můžete i variantu se strouhanými jablíčky a mletou skořicí. Ta je rovněž neodolatelná.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]