Člověk by se měl po ránu najíst, aby dodal svému tělu energii. Dopřejte si zdravou snídani, která vám navíc pomůže s rychlejším hubnutím.
Ke snídani byste si měli dopřát zdravé a chutné jídlo, která vám dodá energii na celé dopoledne. Zdravá snídaně by měla být dobrá, abyste se na ni každé ráno těšili. Nikdo se nebude těšit na ráno, když ví, že na něj čeká jídlo, které příliš nemusí. Zároveň se do tohoto jídla nutí, aby si dopřál zdravé a pro tělo prospěšné jídlo. Pokuste se najít potraviny, které máte rádi a chutnají vám. Z těch si poté připravte dobrou snídani.
Snídani si dopřejte, když na ni máte chuť
Není nutné snídat každý den. Snídani si dopřejte ve chvíli, kdy na ni máte chuť. Dejte si ale pozor. Při vynechání snídaně máte poté větší hlad večer. Snídaně by měla být lehká a plná energie. Každý člověk má rád jiný typ snídaně, a proto si najděte potraviny, které budou vyhovovat vám. Ke snídani byste měli zkonzumovat 25 až 40 procent denních kalorií. Zahrnovat by měla ovoce, zeleninu, obilné výrobky, mléčné výrobky, vejce, a libové maso. Pokuste se vynechat kupované müsli. Může být plné cukrů.
Mladí lidé, kteří ještě studují a lidé, kteří jsou poté celý den v zaměstnání by měli mít snídani bohatou na sacharidy. Sacharidy jsou zdrojem glukózy, která aktivuje mozek. Lidé, jež mají přes den hodně fyzické aktivity, by si měli dopřát hodně bílkovin a energie. Přes den totiž spálí hodně kalorií. Mléko, vejce a maso by mělo patřit mezi základní potraviny, které patří do jejich jídelníčku. Pravidelně konzumujte potraviny bohaté na vlákninu. Ta zajistí pocit sytosti na delší dobu.
Lidé, kteří neradi snídají
Snídaně je základ dne a nikdo by ji neměl vynechávat. Pokud chcete zhubnout, určitě nezhubnete bez snídaně. Vynechání snídaně vede ke zvýšení hmotnosti. Lidé, kteří si ráno nedopřejí žádné potraviny, mají později hlad. Vše dojídají až ve večerních hodinách a ve větších porcích. Pokud se vám po ránu dělá špatně, a proto nemůžete snídat, omezte noční jezení. Na večeři si dávejte pouze lehké jídlo a vstaňte brzy. Ráno si dopřejte sklenici teplé vody s citronem a medem. Tato kombinace probudí žaludek a připraví jej na trávení.
Rýžový pudink s pistáciemi
Tyto suroviny a výsledný recept z nich se skvěle hodí pro lidi, kteří se starají o své tělo a není jim jedno, jaké jedí jídlo. Na rýžový pudink budete potřebovat 0,5 litru mléka, 4 velká zrna kardamomu, 1/4 hrnku rýže, 1/4 hrnku pistácií a 1/4 hrnku třtinového cukru. Po nachystání všech ingrediencí se pusťte do přípravy rýžového pudinku.
Rýži propláchněte pod tekoucí vodou a vložte ji do hrnce se silným dnem. Přidejte mírně rozdrcené koření kardamomu. Zalijte polovinou připraveného mléka a nechte 1 až 2 hodiny odležet. Poté přilijte zbytek mléka a také cukr. Vařte asi 40 minut pod pokličkou. U jasmínové rýže postačí vařit 25 minut. Až bude vše zahuštěné, recept je hotový. Vyjměte kardamom a promíchejte. Podávejte horké nebo studené a posypejte nasekanými pistáciemi.
Mrkvové lívance pro milovníky zeleniny
Jestliže nemáte rádi banánové nebo jiné lívance, zkuste si doma udělat zeleninové. Připravte si 500 gramů mrkve, 1 velkou cibuli, 2 vejce, 5 lžic pšeničné mouky, sůl, pepř a olej na smažení. Až budete mít vše připraveno, tak se pusťte do oloupání mrkve. Tu poté nastrouhejte do mísy. Do té přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, vejce a mouku. Dochuťte solí a pepřem.
Vše zamíchejte. Když se vám bude zdát těsto příliš řídké, přidejte mouku. V pánvi rozehřejte olej a naběračkou nanášejte těsto. Vytvarujte lívance a smažte dozlatova. Pokud budete mít hotovo, podávejte lívance s jogurtem a zeleninovým salátem. Pokud chcete, aby byly lívance dietnější, upečte si je v troubě a nesmažte je. Do tohoto receptu můžete přidat i houby.
Smažená vejce v avokádu
Milovníci avokáda se mohou radovat. Tento recept je totiž vhodný hlavně pro ně. Toto jídlo je plné bílkovin, vlákniny a polynenasycených tuků. Avokádo rozkrojte na polovinu a odstraňte pecku. Polovinu avokáda vydloubněte a do této prohlubně dejte vajíčko. Takto připravené avokádo dejte do zapékací mísy.
V zapékací míse avokádo posolte a můžete přidat i pepř. Troubu si předehřejte na 200 °C a poté do ní vložte avokáda. Pečte přibližně 10 až 15 minut. Celé jídlo bude hotové v momentě, kdy nebude vajíčko syrové. Nakonec ozdobte pažitkou nebo paprikou.
Koktejl s avokádem
Pokud máte raději ke snídani smoothie nebo jiné koktejly, zkuste si koktejl s avokádem. Budete potřebovat 1/2 avokáda, 1/2 hrnku bílého jogurtu, 1/2 hrnku mléka, 1 banán, špetku vanilky a trochu špenátu. Všechny tyto ingredience dejte mixéru a nechte je zpracovat. Po řádném rozmixování máte hotovou snídani.
Řecký jogurt s otrubami a borůvkami
Jogurt se neřadí mezi zdravé potraviny jen tak. Je totiž zdrojem vápníku, draslíku, bílkovin, zinku a vitaminů B6 a B12. Pokud nemáte rádi samotný bílý jogurt, přidejte si k němu ovoce. To může být buď lyofilizované nebo čerstvé. Navíc si doplníte do těla více energie a snídaně bude sladší.