Netradiční dort z ptačího mléka, který musíte vyzkoušet

Ptačí mléko je zvláštní dezert, který se připravuje uvařením vyšlehaných bílků. Je lehoučký, sladký a velmi chutný, na rozdíl od jiných dezertů nemá běžný tvar řezu a disponuje opravdu překvapivou strukturou. Tento netradiční dezert lze navíc přetvořit do výborného dortu, jehož chuť si zamilujete. Pojďme se podívat, jak na to.

Ingredience pro výrobu dortu z ptačího mléka

Na tento zákusek je nutné si připravit ingredience na korpus, krém a polevu. Zde jsou:

Korpus:

  • vejce – 2 ks
  • cukr krupice – 6 lžic
  • mouka – 80 g
  • prášek do pečiva – 1 čajová lžička

Krém:

  • želatiny – 20 g
  • voda – 100 ml
  • vejce – 5 ks
  • cukr krupice – 1 hrnek
  • hladká mouka – 1 lžíce
  • mléko – 1,5 dcl
  • máslo – 150 g

Poleva:

  • zakysaná smetana – 5 lžic
  • cukr krupice – 100 g
  • kakaový prášek – 5 lžic
  • horká čokoláda – 50 g
  • máslo – 30 g

Postup výroby dortu z ptačího mléka

Dort se připravuje podle následujícího postupu:

  1. Nejdříve si vytvoříme těsto na korpus, a to vyšleháním vajec s cukrem, do nichž se následně přidá mouka a prášek do pečiva. Tekuté těsto je potřeba vymíchat do hladka.
  2. Těsto nalejeme do vymazané formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 25-30 min.
  3. Jakmile se korpus peče, můžeme si připravit krém – želatinu rozpustíme ve vodě, smícháme se žloutky a ½ hrnku cukru. Následně přidáme mouku a mléko a důkladně promícháme.
  4. Do směsi následně přidáme rozpuštěné máslo a vyšleháme (2-3 minuty).
  5. Do bílků přidáme zbylý cukr a ušleháme tuhý sníh. Ten poté zamícháme do krému a celou směs vložíme do lednice a necháme mírně zatuhnout.
  6. Jakmile krém trochu zhoustne, vyjmeme je lednice a naneseme na vychladlý korpusu. Vložíme opět do lednice a necháme zatuhnout.
  7. Posledním krokem je příprava polevy – v malém hrnci smícháme smetanu, cukr a kakao. Zahřejeme do varu, poté přidáme nastrouhanou čokoládu, máslo a důkladně promícháme, dokud hmota není homogenní.
  8. Připravenou polevu nalejeme na krém a necháme opět zatuhnout v lednici.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]