Netradiční jogurtový koláč si zaručeně získá i vás

Dezertů jsou stovky. Tento jogurtový koláč se však řadí mezi ty, které lze označit jako zcela unikátní. V čem je výjimečný? Je to jeho chuť, ale i suroviny, které se na něho využívají. Jestliže chcete zkusit při pečení něco nového, je správnou volbou.

Co budete potřebovat?

Jestliže jste se rozhodli si jogurtový koláč připravit. Je třeba mít po ruce všechny ingredience. Jako první si připravte suroviny na těsto. A to konkrétně tyto:

  • 4 žloutky
  • 190 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 300 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Jakmile máte všechny ingredience na přípravu těsta, tak je třeba mít po ruce ještě suroviny, kterým svůj jogurtový koláč naplníte. V daném případě budete potřebovat toto:

  • 4 vaječné bílky
  • 150 g cukru
  • 540 g jogurtu
  • 300 g zakysané smetany
  • 5 lžic mouky
  • 2 lžičky vanilkového cukru

Jako první vytvořte těsto

Jako první je třeba nechystat si těsto. Základem je smíchat vejce s cukrem a dále přidat také povolené máslo. Vznikne hmota, která bude základem a do které budete dále přidávat všechny zbývající ingredience, díky kterým by měla vzniknout požadovaná konzistence. V závěru těsto zpracovávejte spíše ručně, do pevné hmoty, ze které vytvoříte dva stejné válečky.

Následně vložte oba kousky těsta samostatně do igelitových sáčků. Jeden kousek vložte na půl hodiny do lednice, odpočinout. Druhý kousek vložíte do mrazáku, kde ho necháte zmrazit do pevnější konzistence.

Nyní je čas na náplň

Těsto se chladí a tak si na svůj jogurtový koláč můžete nachystat náplň. Ani tady nehledejte jakékoliv složitosti, jelikož stačí, když všechny ingredience smícháte dohromady v míse. Jako první začněte vaječnými bílky s cukrem. A potom v druhé míse smíchejte dohromady vše ostatní. Hmota by měla mít lehkou, svěží a také celkem nadýchanou konzistenci, ve které by neměly být hrudky. Jakmile jste s ní spokojeni, tak už jenom přidáte sníh z vaječných bílků a jste hotovi.

Jdeme  na tvorbu koláče

Těsto a náplň jsou hotové a tak se můžete pustit do přípravy koláče. Jako první vezměte těsto z lednice a vyválejte z něho obdélník o velikosti 22 x 35 cm. Ten vložte do stejně velkého plechu vyloženého pečicím papírem.

Potom na těsto nanesete veškerou jogurtovou náplň. Snažte se o to, aby se dostala až ke krajům a aby bylo pokud možno na všech místech stejně vysoká.

Na závěr vezměte struhadlo a na hrubé části nastrouhejte to těsto, které jste měli v mrazáku. A tímto krokem jste hotovi.

Už jenom upéct

Nyní svůj jogurtový koláč už jenom upečete. Nejde o nic složitého, jelikož ho stačí vložit do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Doba pečení je asi 30 minut. Potom ho vyndejte, nechte vychladit a ochutnávejte. Lahůdka, že ano?

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]