Křupavé opilé nakládané okurky si připravte na dlouhou zimu. Postup zvládne opravdu každý

Zavařované okurky jsou už klasikou. Připravte si pár sklenic na zimu. Vyzkoušet můžete kromě klasických kyselých nakládaček taky ty opilé.

Zkuste tentokrát do nálevu přidat vodku. Pokud totiž použijete jako konzervant ocet, okurky změknou a ztratí sovu charakteristickou křupavost. Pokud však použijete vodku, pomůže vám křupavost udržet. Ingredience v našem receptu jsou určené pro třílitrovou zavařovací sklenici. Pokud chcete udělat jiný objem, stačí úměrně změnit počet přísad.

Fotografie: Pixabay

Opilé okurky vás neopijí

Nemusíte se bát, že byste po opilých okurkách nadýchali nebo snad byli pod vlivem alkoholu. Okurky absorbují tak málo alkoholu, že můžete bezpečně za volant. V případě dětí je pochopitelně lepší dát jim jen malý počet okurek najednou. Nepřepokládáme však, že by děti snědli velké množství nakládaček na posezení. Nyní tedy k surovinám na zmíněnou třílitrovou zavařovací sklenici.

Připravte si 2 kilogramy okurek, jeden snítek kopru, jeden křenový listy, tři stroužky česneku, 1,5 litru vody, sůl, cukr a 150 mililitrů vodky. Na dno sklenice dejte křenový list, stroužky česneku a kopr. Poté naskládejte do sklenice také okurky. Pokud jsou velké, můžete je pochopitelně přepůlit. Připravenou vodu zatím dejte svařit a následně nechte vychladnout. Do vychlazené vody pak přidejte cukr a sůl a dobře vše promíchejte.

Vodku až nakonec

Připravenou vodu s cukrem a solí nalijte na okurky a poté přidejte také připravené množství vody. Následně sklenici zakryjte gázou, ovažte provázkem a nechte. Pěnu, která se na povrchu bude tvořit musíte vždy odstranit. Po třech dnech sbírání pěny z povrchu okurek můžete gázu z okurek zcela odstranit. Je čas vylít připravený nálev z okurek opět do hrnce a znovu povařit.

Po opětovném vaření nalijte tekutinu opět do nádoby s okurkami, ty následně zakryjte víčkem, zavřete a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí pak okurky ukliďte na suché a temné místo. Tam je můžete uchovávat právě na zimu. Nakládané opilé okurky se budou skvěle hodit k sekané nebo k řízku s bramborovou kaší. Nedoporučujeme je však vypít na kocovinu. Tento lák zřejmě nebude ten nejlepší vyprošťovák.