Ořechoví šneci z nadýchaného těsta

Ořechoví šneci z kynutého těsta zmizí z plechu raz dva. Jejich chuť je naprosto božská, přesvědčte se o tom sami. Do přípravy můžete klidně zahrnout i své nenechavé děti, které se skvěle zabaví. Balení šneků z kynutého těsta je bude dozajista bavit.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu ořechových šneků?

Na těsto si připravte tyto ingredience:

  • 800 gramů hladké mouky
  • 40 gramů čerstvého droždí (nebo 10 gramů sušeného)
  • 300 mililitrů teplého mléka
  • 200 gramů másla
  • 4 lžičky krupicového cukru
  • ½ lžičky soli
  • 3 vaječné žloutky

Na náplň budete potřebovat:

  • 3 vaječné bílky
  • 200 gramů mletých vlašských oříšků
  • 4 lžíce moučkového cukru

Na cukrovou polevu si obstarejte:

  • 300 mililitrů vody nebo mléka
  • 2 plátky citronu
  • 50 gramů moučkového cukru

Jak postupovat při přípravě ořechových šneků?

Nejprve si nechte v mikrovlnce rozpustit máslo. Pak si v ní zahřejte i mléko, aby bylo opravdu teplé. Nyní si k ruce vezměte velkou mísu a do ní rozdrobte droždí, na něj nalijte teplé mléko, rozpuštěné a mírně zchladlé máslo, vložte cukr, vaječné žloutky, prosátou hladkou mouku, půl lžičky soli a vypracujte hladké a měkké těsto. To dejte na deset minut stranou, aby mírně nakynulo. Mezitím se pusťte do výroby náplně.

Příprava ořechové náplně, kompletace šneků a jejich pečení

Dále si z bílků vyšlehejte tuhý sníh a pak do něj zakomponujte i moučkový cukr spolu s mletými vlašskými oříšky. Posléze začněte tvořit šneky. To uděláte tak, že si vypracované těsto vyklopíte na pomoučený vál, rozdělíte na cca tři stejně velké části a rozválíte postupně na tenčí placky. Všechny pomažete ořechovou náplní a zarolujete.

Následně ostrým nožem nakrájíte role na plátky, tak vzniknou porce ve tvaru spirálek neboli šneků.

Jednotlivé kousky vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct na 25 až 30 minut do trouby na zhruba 180 °C.

Dokončování ořechových šneků a jejich servírování

Upečené šneky pak zbývá jen polít cukrovou polevou, kterou jste si vytvořili tříminutovým svařením plátků citronu, vody či mléka a cukru. Po zaschnutí polevy a vychladnutí pečiva podávejte s oblíbeným nápojem. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]