Tento koláč je tak skvělý a především jednoduchý na přípravu, že si ho rozhodně zamilujete jak vy, tak i vaše děti a celá rodina.
Pokud máte doma velké množství ořechů a nevíte, co s nimi, vyzkoušejte tento jednoduchý ořechový koláč, který je hotový během chvilky. Nemusíte být zdatná v kuchyni, abyste ho zvládla, protože podle tohoto postupu ho zvládne úplně každý. A ta chuť ořechů je naprosto dokonalá. Tak co, vyzkoušíte ho?
Co budete potřebovat
Na těsto
- 1 kg mouky
- špetka soli
- 4 vejce
- 2 žloutky
- 250 g cukru
- 1 kostka droždí
- 130 g másla/margarínu
- 330-350 ml mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- vanilková esence
- 30 ml oleje
Na náplň
- 350 g mletých vlašských ořechů
- 5 lžic kakaa
- 150 g cukru
- 2 bílky
- špetka soli
- 6 lžic horkého mléka
- rumová esence
Velmi chutný dezert
Nejprve rozpusťte droždí s 1 lžící cukru, až vznikne pasta. Do velké mísy si poté prosejte mouku spolu se solí a uprostřed mísy udělejte důlek, do kterého si nalijte rozpuštěné droždí, navrch ještě posypte trochou mouky. Nechte asi 10 minut kynout, dokud si nevšimnete toho, že mouka začala praskat.
Do konvice dejte mléko, cukr, vanilkový cukr a máslo a dejte na oheň, dokud se cukr s máslem nerozpustí a mléko se neohřeje, pak přidejte trochu vanilkové esence. Do jiné mísy přidejte vejce spolu se žloutky a trochu rozšlehejte vidličkou. Do mísy na mouku přidejte teplé mléko a vejce a vše ručně promíchejte, dokud nevznikne homogenní těsto a ingredience se dobře propracují. Nakonec potřete trochou oleje.
Jak se připravuje náplň
Mleté ořechy si smíchejte s horkým mlékem, kakaem, cukrem a rumem. Bílky ušlehejte e špetkou soli a pomocí stěrky zamíchejte ořechovou hmotu do bílkové pěny. Měli byste získat nadýchaný krém, který se dobře roztírá. Po pěkném vykynutí těsto rozdělte na 4 kusy. Každý díl rozválejte do tvaru obdélníku, naneste vrstvu krému a poté smotejte.
Vezměte do ruky dva válečky a postupně je upleťte, abyste získali podobu tohoto moučníku. Oba tyto pletence vložte do plechu vyloženého pečicím papírem, nechte cca 20 minut a poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou hnědého cukru. Tyto moučníky pečte asi hodinu. Po upečení nechte asi 10 minut pod utěrkou vychladnout. Jsou naprosto vynikající, uvidíte sami.
Napište komentář