Palačinky, které se nelepí. Stačí jedna tajná ingredience

Palačinky jsou velmi populárním jídlem, které si lze dát třeba k snídani, k obědu, k večeři, nebo i ke svačině. Jak je připravit? Určité povědomí o základním receptu jistě máte. Co ale v případě, kdy vaše pokusy skončily neslavně, jelikož se palačinky lepily? V takovém případě není třeba zoufat. Zkuste náš recept. S jednou tajnou ingrediencí.

Co budete potřebovat?

Základem těsta jsou samozřejmě vajíčka, která se jako první smíchají s mlékem, aby vznikla homogenní směs. Do té se následně přidá cukr, dále se přidá také špetka soli a nezapomíná se ani na trochu škrobu. Z tohoto základu by měla vzniknout hutnější směs.

Ta se následně rozředí. A to dalším mlékem, dále se přidá samozřejmě i mouka a poté ještě ona tajná surovina, která zajistí unikátnost vašich palačinek. O co se jedná? Je to perlivá voda. Není jí třeba moc, jelikož i málo je cestou k dokonalému výsledku.

Nezapomeňte na odpočinek

Když je těsto hotové, nepoužívejte ho hned. Je třeba nechat ho asi 30 minut odpočívat. Teprve až potom je připraveno k následnému použití. Ještě před tím ho ale znovu promíchejte. Vhodné je použít kuchyňský mixér na pomalejší otáčky. Ten všechny suroviny promíchá a zajistí i to, že bude těsto správně nadýchané.

Správná pánev, to je základ

Aby se vám palačinky nepřipalovaly, je třeba zajistit jak správné těsto, které už znáte, tak i správnou pánev. Důležité je, aby měla nepřilnavý povrch, který vám v celé přípravě pomůže. Na pánvi rozehřejte trochu oleje, a když je horký, nalijte těsto. Tak, aby se rozlilo do krajů a aby zůstalo i nadále tenké. Palačinku nejprve smažte z jedné strany, a když začnou být hotové okraje, otočte ji. Buď obracečkou, nebo pokud jste zručnější, tak pohybem pánve. Takto ji osmažte i z druhé strany a potom ji můžete z pánve vyklopit. A stejně dodělat ostatní.

Experimentujte s náplní

A čím palačinky naplnit? Možností je celá řada, od klasického džemu a marmelády, až například po tvaroh, lískooříškové a čokoládové krémy, nebo třeba po obyčejný cukr, popřípadě skořici. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]