Pálivý zeleninový salát s cibulkou a chilli papričkou je skvělá příloha k masu

Ať už jste milovníky grilovaného masa či klasických steaků, ke každému z nich se skvěle hodí speciální pálivý zeleninový salát, který nejenže obohatí váš chuťový zážitek, ale vyžene z vašeho těla všechny bacily, kteří by si na vás chtěli něco dovolit. Salát je velmi snadný na přípravu a představuje skvělou možnost, jak uchovat úrodu chilli papriček či feferonek na horší časy. Zavařený ve sklenicích totiž vydrží téměř nekonečně dlouho.

Připravte si:

  • čisté a vyvařené zavařovací sklenice i s víčky
  • 1 kg feferonek nebo chilli papriček či kozích rohů
  • 1 kg bílé cibule (nebo 0,5 kg bílé a 0,5 kg červené cibule)
  • 500 ml octa
  • 500 ml převařené zchladlé vody
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 4 lžíce cukru
  • nové koření
  • lžička celého nového koření
  • lžička celého černého pepře
  • lžička celých semen koriandru

Postup práce:

  1. Papričky umyjte, odstraňte stonky a nakrájejte je na kolečka nebo menší kousky, podle toho, jak moc jsou pálivé. Pokud chcete, můžete je přímo rozmixovat. Semínka nemusíte odstraňovat.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubé kostičky či na proužky. Důkladně promíchejte s papričkami. Tuto směs rozdělte do připravených zavařovacích sklenic.
  3. Do kastrůlku nalijte vodu, ocet, sůl, cukr a přiveďte k varu. Když voda začne bublat, přisypte koření a vařte zhruba dvě minuty. Pak oheň vypněte a rendlík s nálevem odstavte.
  4. Horkým nálevem pak ihned zalijte zeleninovou směs ve sklenicích, případně do nich rovnoměrně rozdělte koření, které zůstalo na dně kastrůlku. Sklenice poté pevně uzavřete, otočte je dnem vzhůru a v této poloze nechte samovolně zcela vychladnout.
  5. Vychladlé sklenice pak můžeme otočit víčkem vzhůru. Připravíme si samolepicí štítky a označíme sklenice datem přípravy, abychom věděli, jak staré zásoby se v naší spíži nacházejí. Před konzumací by se měl salát nechat uležet alespoň jeden týden, ale čím déle, tím lépe se rozleží chuť koření a zeleniny. Skladujte v temnu a chladu. Takto vám vydrží prakticky neomezeně dlouho.
Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]