Ať už jste milovníky grilovaného masa či klasických steaků, ke každému z nich se skvěle hodí speciální pálivý zeleninový salát, který nejenže obohatí váš chuťový zážitek, ale vyžene z vašeho těla všechny bacily, kteří by si na vás chtěli něco dovolit. Salát je velmi snadný na přípravu a představuje skvělou možnost, jak uchovat úrodu chilli papriček či feferonek na horší časy. Zavařený ve sklenicích totiž vydrží téměř nekonečně dlouho.
Připravte si:
- čisté a vyvařené zavařovací sklenice i s víčky
- 1 kg feferonek nebo chilli papriček či kozích rohů
- 1 kg bílé cibule (nebo 0,5 kg bílé a 0,5 kg červené cibule)
- 500 ml octa
- 500 ml převařené zchladlé vody
- 2 polévkové lžíce soli
- 4 lžíce cukru
- nové koření
- lžička celého nového koření
- lžička celého černého pepře
- lžička celých semen koriandru
Postup práce:
- Papričky umyjte, odstraňte stonky a nakrájejte je na kolečka nebo menší kousky, podle toho, jak moc jsou pálivé. Pokud chcete, můžete je přímo rozmixovat. Semínka nemusíte odstraňovat.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubé kostičky či na proužky. Důkladně promíchejte s papričkami. Tuto směs rozdělte do připravených zavařovacích sklenic.
- Do kastrůlku nalijte vodu, ocet, sůl, cukr a přiveďte k varu. Když voda začne bublat, přisypte koření a vařte zhruba dvě minuty. Pak oheň vypněte a rendlík s nálevem odstavte.
- Horkým nálevem pak ihned zalijte zeleninovou směs ve sklenicích, případně do nich rovnoměrně rozdělte koření, které zůstalo na dně kastrůlku. Sklenice poté pevně uzavřete, otočte je dnem vzhůru a v této poloze nechte samovolně zcela vychladnout.
- Vychladlé sklenice pak můžeme otočit víčkem vzhůru. Připravíme si samolepicí štítky a označíme sklenice datem přípravy, abychom věděli, jak staré zásoby se v naší spíži nacházejí. Před konzumací by se měl salát nechat uležet alespoň jeden týden, ale čím déle, tím lépe se rozleží chuť koření a zeleniny. Skladujte v temnu a chladu. Takto vám vydrží prakticky neomezeně dlouho.