Pečené bramborové plátky se sýrem a slaninou jsou skvělým tipem na teplou večeři

Pokud chcete svou rodinu nebo hosty příjemně překvapit netradiční, ale vynikající teplou večeří, zkuste připravit pečené bramborové plátky podle tohoto receptu, Zaručujeme vám, že je rozhodně budete s chutí připravovat častěji a recept se zařadí do vaší rodinné kuchařky.

Postup je navíc velice jednoduchý a zvládne jej s přehledem i naprostý začátečník. Jedná se o jeden z pokrmů, do jehož přípravy můžete bez obav zapojit i děti, které jistě ocení, že se mohly podílet na přípravě jídla pro celou rodinu.

Potřebné ingredience

K přípravě této lahodné teplé večeře budete potřebovat následující suroviny:

  • větší brambory – 8 ks
  • větší cibule – 1 ks
  • tvrdý sýr vcelku
  • slanina vcelku
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • další koření podle chuti.

Postup přípravy

Brambory oloupejte, důkladně omyjte a poté je nakrájejte na přibližně 2 mm hrubé plátky. Následně oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenčí kolečka. Slaninu vcelku a tvrdý sýr vcelku pokrájejte na plátky, které budou o něco menší než plátky brambor. Část tvrdého sýru si ponechejte na nastrouhání; strouhaný sýr využijete v poslední fázi přípravy tohoto pokrmu.

Vezměte si ideálně kruhový plech na pečení a vymažte jej máslem. Do soustředných kruhů na něj naskládejte plátky brambor tak, aby stály lehce zešikma. Plátky brambor proložte střídavě kolečky cibule a plátky slaniny a sýru. Připravený syrový pokrm dochuťte solí a pepřem a případně i dalším kořením podle vaší chuti, například paprikou nebo drceným kmínem. Poté pokrm poklaďte plátky másla.

Plech vložte do trouby, kterou jste si předehřáli na 220 °C, a brambory pečte přibližně po dobu 50 minut. Poté plech vyjměte, pokrm posypejte strouhaným sýrem a nechte jej péct ještě po dobu několika minut, dokud sýr na povrchu nezhnědne.

Chutná teplá večeře je hotová a můžete ji podávat. Přejeme vám, vaší rodině i hostům dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]