Pečené masové kuličky s bramborami z jednoho pekáčku jsou skvělý oběd

Masové kuličky jsou oblíbenou pochoutkou jak malých dětí, tak i těch velkých. Existuje tolik skvělých způsobů, jak masové koule připravit a kterými surovinami je doplnit, že je to jedno z nejvariabilnějších jídel na světě.

My vám dnes ukážeme, jak z takových masových kuliček udělat skvělý recept z jednoho pekáčku, kterým potěšíte celou rodinu, ať už při rychlém obědě či večeři. Je to lahůdka, která navíc zabere jen minimum práce a času.

Budete potřebovat:

  • 400 g mletého masa, nejlépe vepřové a hovězí smíchané půl na půl
  • 650 g brambor
  • 2 polévkové lžíce neuvařené rýže
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 200 ml vody
  • 1 polévková lžíce rajčatové pasty
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 100 g sýra
  • půl lžičky pepře
  • sůl, pepř a koření dle chuti

Postup přípravy:

Nakrájejte cibuli najemno a nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle. Rozpalte pánev s trochou tuku a cibulku s mrkví nechte pár minut osmažit.

Uvařte si rýži, oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky.

Do hlubší mísy nasypejte uvařenou rýži, přidejte osmahlou mrkev s cibulkou, mleté maso a sůl, pepř a koření. Rukama nebo vhodným nástrojem směs důkladně promíchejte, aby se suroviny spojily.

Pekáček vymažte tukem a na dno i po stranách jej vyložte plátky brambor. Z masového těsta vytvarujte větší koule a vložte je na plátky brambor do pekáčku. Zbylé brambory pak vyskládejte do mezer mezi kuličkami.

Připravte si omáčku, kterou vytvoříte ze dvou decilitrů vody, dvou lžic smetany, rajčatové pasty, rostlinného oleje a trochy soli. Důkladně promíchejte a zalijte brambory s masovými koulemi v pekáčku. Zakryjte alobalem a v předehřáté troubě na 190 °C pečte zhruba 40 minut.

Po čtyřiceti minutách opatrně sejměte z pekáčku alobal, bohatě zasypejte povrch strouhaným sýrem a sekanou petrželkou a vraťte zpátky do trouby zapéct na dalších deset minut, aby se sýr rozpustil a zezlátl.

Přejeme vám dobré chutnání!

To ale ještě není všechno!

Recept na omáčku, která každé jídlo promění na mistrovské dílo!

Ingredience:

  • 2 vejce natvrdo
  • 1 čajová lžička olivového oleje
  • 1 polévková lžíce jemně nasekané cibule
  • 50 g nakládané okurky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 120 g smetany
  • ½ citrónu
  • zelený kopr
  • sůl a pepř podle chuti

Příprava:

Vařená vajíčka oloupejte a rozkrojte napůl. Žloutky vložte zvlášť do misky, do které přidáme ještě hořčici a vidličkou důkladně prošleháme do hladké konzistence. Přimícháme olivový olej, přidáme najemno nakrájené okurky, kopr, jemně krájené bílky a cibuli.

Po důkladném promíchání přidejte smetanu a znovu promíchejte. Nakonec ještě vymačkejte šťávu z poloviny citronu, přidejte do směsi a znovu zamíchejte.

Tuto lahůdkovou omáčku podávejte v malých mističkách namísto tatarky. Uchovávejte v ledničce nejdéle 2 dny.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]