Pečený tvarohovo-smetanový dezert potěší na těle i na duchu

Lehký, načechraný a jemný dezert ještě více zkrášlí příjemné chvilky u kávy.

Suroviny na formu o velikosti 20×20 cm

  • 500 gramů měkkého plnotučného tvarohu
  • 250 gramů zakysané smetany 25-30 % tuku
  • 250 gramů kefíru
  • 4 velká vejce
  • 200 gramů cukru krupice
  • 100 gramů dětské krupičky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 80 gramů kandované pomerančové kůry
  • 15 gramů mandlí posekaných na plátky
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • cukr moučka na posypání
  • olej ne pomazání pečícího papíru
  • pečící papír

Příprava

Všechny suroviny musí mít před začátkem pečení pokojovou teplotu. Zabráníte tak tomu, aby se těsto sráželo. Opatrně oddělte bílky od žloutků. Do bílků se vám nesmí dostat žádný žloutek – bílky by pak nešly vyšlehat. Ke žloutkům do větší misky přidejte tvaroh, zakysanou smetanu, kefír a vanilkový extrakt. Promíchejte pomocí mixéru až do té doby, než se suroviny dokonale spojí. Pak přidejte dětskou krupičku a dokonale promíchejte špachtlí. V těstě by neměly zůstat žádné hrudky. Přidejte prášek do pečiva a znovu promíchejte. Nechte tuto směs 15 minut odpočívat, aby krupice nabobtnala.

Během této doby nalijte bílky do čisté a suché misky, přidejte k nim sůl a šlehejte pomocí mixeru bílkový sníh. Když je sníh téměř hotov, začněte po lžících přisypávat cukr, ale stále při tom šlehejte až do té doby, než docílíte pevného sněhu. Sníh pomalým opatrným mícháním vpravte do tvarohové směsi a pak přidejte kandovanou pomerančovou kůru. Do formy vložte pečící papír, který vymažte kapkou slunečnicového oleje. Na něj pak nalijte vzniklé těsto. Posypte jej mandlovými plátky a vložte do trouby rozpálené na 180°C‌. Pečte 45 – 50 minut do světle hnědé barvy.

Před vyndáním z trouby se dotkněte těsta ve středu formy. Pokud je dezert hotový, nemělo by na vašem prstu ulpět těsto. Opatrně vyndejte formu z trouby a jemně ji položte na stůl. Nesmíte s ní klepnout, protože by se v těstě utvořil „brousek“. Nelekejte se, když těsto trochu klesne, to je v pořádku. Nechte dezert úplně vychladnout a pak ho z formy opatrné vyndejte a položte na servírovací tác. Na závěr jej pocukrujte.

Tipy na závěr

  1. Kandovanou pomerančovou kůru můžete nahradit jakýmkoli jiným sušeným ovocem. Výborné jsou třeba proslazené sušené višně, nebo pokrájené meruňky.
  2. Vanilkový extrakt můžete nahradit dvěma sáčky vanilkového cukru za předpokladu, že o stejnou gramáž ponížíte množství cukru, které přidáte do bílků.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]