Perfektní dezert na narozeninovou oslavu nebo jen tak ke kávě: Připravte si nepečené čokoládové kostky božské chuti

Máte v oblibě pralinky nebo jednoduché mini dezerty? Potom vás čokoládové kostky rozhodně nadchnou. A jejich příprava se vám skutečně vyplatí i z ekonomického hlediska. Jsou levné, chutné a jemné. Stanou se dokonalým doplňkem k espressu, čaji či kakau.

Potřebné suroviny na přípravu čokoládových kostek

Než se pustíte do práce, obstarejte si:

  • 200 mililitrů vody
  • 100 gramů krupicového cukru
  • 50 gramů másla
  • 200 gramů tmavé čokolády
  • 300 gramů máslových nebo čokoládových sušenek
  • 30 gramů mletých lískových oříšků
  • Nutella dle chuti na potírání zákusku

Jak postupovat při přípravě čokoládových kostek?

Do hrnce si nalijte vodu a rozmíchejte v ní krupicový cukr. Tekutinu zahřívejte na středním plamenu. Pak přidejte máslo a nechte zcela rozpustit. Nyní vložte i na kousky nalámanou tmavou čokoládu a za stálého míchání nadále zahřívejte, dokud se vše nepropojí. Po chvíli odstavte z plotny a nechte směs trochu vychladnout.

Dokončování čokoládových kostek a jejich servírování

Nyní si rozdrťte najemno v mixéru sušenky dle svého výběru a vsypte je spolu s mletými lískovými ořechy do čokoládové hmoty.

Dobře promíchejte a směs nalijte do zapékací misky, kterou jste předtím vypodložili potravinovou fólií.

Důkladně z vrchu přikryjte a dejte tuhnout do mrazáku alespoň na půl hodiny.

Nakonec zákusek vyjměte, pomažte Nutellou, pokrájejte nožem na kostky ve stejné velikosti a podávejte dle libosti (například s kopečkem šlehačky nebo čerstvým ovocem).

Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na závěr

Do čokoládové hmoty se sušenkami a oříšky můžete rovněž přilít trochu tmavého rumu či sladšího likéru, pokud chcete vytvořit „dospěláckou“ verzi dezertu. Chutné bude v čokoládových kostkách i jakékoliv sušené ovoce pokrájené na menší kousky. Lískové ořechy pak můžete nahradit klidně těmi vlašskými. Je jen na vás, jak si svou sladkou dobrotu vylepšíte.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]