Pěstujeme jahody aneb co všechno je potřeba udělat, aby byla velká úroda

Milujete jahody? Pěstování jahod je možností, jak mít v sezoně obrovskou úrodu chutných, velkých a také kvalitních plodů. Ne každému se to ale podaří. Řada lidí dělá při pěstování takzvané začátečnické chyby. Podívejte se s námi na vše, co byste měli o pěstování jahod vědět.

Nebudou růst stále

Řada lidí si myslí, že pěstování jahod začne jejich zasazením a to nikdy nekončí. Jde o velký omyl, jelikož je třeba počítat s tím, že budou plodit zhruba 3 až 4 roky. Poté dojde k tomu, že se musíme smířit s tím, že bude nutné vysadit nové.

Základem je správný termín

Zapomínat by se nemělo ani na to, že roli při pěstování jahod hraje i termín, kdy jsou zasazeny. Tím správným termínem by měl být podzim. Pokud jsou zasazeny právě v tomto období, dá se očekávat, že v létě již budou jahody plodit. Ale méně. Až následující léto budou na vrcholu své plodnosti. Poté je tu zase třetí rok, který bude slabší. A čtvrtý? Mohou, ale už nemusí plodit.

Myslete na to, jak je pěstujete

Pěstování jahod se neobejde bez dodržování několika důležitých a základních pravidel. Ta jsou spojena třeba s tím, že jahody nemilují stinná místa. Vždy je nutné vysadit je tam, kde je dostatek slunečních paprsků.

Dále nezapomínejte také na vaše záhony. Kromě toho, že má vliv i to, jaká je kvalita zeminy, má vliv i to, jaké plodiny a rostliny zde byly předtím. I to má při pěstování jahod poměrně výrazný vliv, který následně ovlivní samotný výsledek.

Pozor na choroby

Při pěstování jahod je dobré myslet i na různé choroby, které se mohou objevit. Poznat je není zase až tak složité. Mohou se na listech objevit skvrny, listy mohou začít žloutnout, stejně jako může být častým jevem třeba hniloba. A to i na samotných jahodách, které začnou dozrávat.

Nemoci mohou být působeny řadou věcí. Je to i celková náchylnost jahody, jsou to přímo škůdci, kteří se na ní dostanou, ale vliv má také počasí, jako je vlhkost i dlouhodobý déšť. Jakmile objevíte první příznaky problémů, je na místě proti němu začít aktivně bojovat. Jedině tak se dá mnoho zachránit.

Fotografie: Ogorod

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]