Bohatou úrodu rajčat můžete mít i díky přírodnímu hnojivu z mléka a dešťové vody

Bez hnojiva se žádný zahradník neobejde. Ovšem na ovoce a zeleninu se bezpochyby využívá přírodních hnojiv, nikdo netouží dostat do těla prostřednictvím šťavnatého rajčete i notnou dávku chemie. Naštěstí existuje nepřeberné množství možností.

Bezvadně jako hnojivo funguje čaj, který vám zůstane po jeho vypití, vaječné skořápky, banánové slupky, lák z okurek, voda, ve které jste vařili těstoviny či brambory, a také mléko a dešťová voda. Pokud i vás zajímá, jak přírodním způsobem dodat vaší úrodě potřebné živiny, pak čtěte dál. Na přírodní hnojivo z mléka a dešťové vody budete potřebovat:

  • 1 litr mléka

  • 9 litrů dešťové vody

  • 10 kapek jodu

  • 1 sklenici horké vody

  • ½ kávové lžičky kyseliny borité

Jak hnojivo připravit

Nebojte se, ačkoliv to zní jako mise pro chemika, je to úplně snadné. Začněte s mlékem, které nalijte do hrnce a zahřejte. K teplému mléku přimíchejte vodu, ve které jste rozmíchali kyselinu boritou. Teď už stačí přidat pouze jod a odstavit z plotýnky. Pořádně celou směs promíchejte.

Jakmile směs vychladne, nalijte do nějaké velké nádoby, kde tuto směs ještě smícháte s dešťovou vodou. Jestliže dešťovou vodu nemáte, použijte běžnou. Nicméně právě dešťová voda je pro rostlinky nejlepší.

Jak hnojivo na rostliny aplikovat

Směs, kterou jste si připravili nalijte do rozprašovače a aplikujte postřikem přímo na rostliny tak, aby byly zcela potřísněné, včetně spodních listů. Aplikovat můžete již v době růstu výhonků, čím umocníte jejich růst. Podruhé pak aplikujte v době květu a potřetí pak v době plodů, kdy urychlíte dozrávání. Toto přírodní hnojivo je ideální právě na rajčata, ale použít lze také u jiné zeleniny.

Proč dešťová voda?

Dešťová voda je pro rostliny i půdu učiněný balzám, protože je měkká a bez přidaného chloru. Ovšem je lépe chytat ji přímo do barelů/sudů. Kvalitu dešťové vody získanou z okapu může neblaze ovlivnit střešní krytina. Nejčistší dešťová voda stéká z pálených nebo betonových tašek.

Fotografie: Pixabay