Pětiminutový kefírový koláč i pro velmi zaneprázdněné kuchařky

Je jedna situace, kdy se kefírový koláč hodí nejvíce. A to, když se ohlásí nečekaná návštěva. Hodí se na situace, když se host objeví jako blesk z čistého nebe a v lednici ani spižírně nemáme nic, čím bychom jej uctili? To by do toho jeden kop. Naštěstí existuje několik extrémně rychlých dezertů, které zvládnete připravit téměř tak rychle, jak rychle bude hostu trvat vyzout si boty a vysvléknout kabát. Pak už zbývá jen uvařit kávu a počkat, než se dopeče. A ta vůně! Uvidíte, že vaši hosté budou zírat.

Ingredience na rychlý kefírový koláč

  • 2 vejce
  • 2 lžíce mouky
  • 1 polévková lžíce kefíru
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 100 g rozinek nebo kandovaného ovoce nebo ořechů nebo co zrovna máte 🙂
  • 1 polévková lžíce másla
  • 10 g prášku do pečiva
  • ½ lžičky vanilkové esence nebo pytlíček vanilkového cukru

Postup práce

Abyste si práci urychlili, než začnete s přípravou těsta, dejte si předehřát troubu na 180 °C a vymažte si dortovou formu, ideálně tu na biskupský chlebíček či malý srnčí hřbet. Může být i do malé bábovky.

Těsto na kefírový koláč je extrémně jednoduché. Potřebujete jen jednu misku a jeden šlehač. Nemusíte nic mixovat, válet, posílat do ledničky, zkrátka nic z toho, co známe z běžných receptů na pečené dezerty. Ve své podstatě k zadělání těsta stačí jen mísa a šlehač, případně metlička či vidlička, prostě něco, čím to všechno promícháte.

Do mísy dejte vajíčka a kefír a důkladně je prošlehejte do hladké hmoty. Pak za stálého míchání přisypávejte nejprve vanilkový cukr a prášek do pečiva a pak pomalu i mouku a na konec rozinky či jiné plnivo podle vašeho výběru. Skvělé jsou třeba kousky drcené čokolády!

Vše důkladně promíchejte a těsto máte hotové.

Nyní už jen nalijte těsto do vymaštěné a moukou či strouhankou vysypané formy a dejte péct do předehřáté trouby na 30 – 35 minut. Jestli je správně upečený vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Pokud její povrch bude lepivý a mokrý, je třeba těsto ještě dopéct. Pokud je suchý, můžete dobrůtku vyndat z trouby.

Nakonec nechte zchladnout, formu otočte vzhůru nohama a na její povrch položte utěrku namočenou do studené vody. Ta pomůže koláč rychleji zchladit a snáze vyklopit z formy.

V tuto chvíli je kefírový koláč hotov. Před podáváním jeho povrch posypejte moučkovým cukrem a popřejte svým hostům dobrou chuť.

Pokud vám zbyla ještě minutka času a zbyla vám doma nějaká čokoláda, můžete ještě na dozdobení povrchu připravit ještě glazuru.

Tu vyrobíte tak, že rozbijete tabulku čokolády na kousky, ty nasypete do misky a tu zas vložíte do vodní lázně, případně necháte rozpustit v mikrovlnné troubě. Do roztavené čokolády pak přidejte kousek másla a rozmíchejte na lesklou hladkou hmotu. Tou pak polijte povrch kefírového koláče a pokud chcete, můžete její povrch ještě posypat strouhaným kokosem či nějakým cukrářským zdobením. V tu chvíli z prostého kefírového dortíku vznikne i poměrně slavnostní záležitost.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]