Piškotová roláda dokonale zpestří váš slavnostně prostřený stůl. Inspirujte se jednoduchým receptem na korpus

Piškotová roláda se dá připravit na nespočet různých způsobů. Základem je však bezesporu kvalitní korpus, který se neláme a jde dokonale srolovat. A právě takový si nyní můžete připravit podle jednoduchého receptu.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu piškotového korpusu na roládu?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:

  • 5 vajec
  • 90 gramů hladké mouky
  • 50 mililitrů mléka
  • 1 špetku soli
  • 120 gramů krupicového cukru
  • 2 gramy kypřícího prášku do pečiva
  • 50 mililitrů slunečnicového oleje
  • meruňkový džem či jiný na plnění
  • další oblíbené pochutiny dle preferencí na zdobení a náplň

Jak postupovat při přípravě piškotového korpusu?

Začněte tím, že si oddělíte bílky od žloutků. Ty pak vyšlehejte spolu s krupicovým cukrem (použijte 50 g) a špetkou soli do nadýchané pěny.

Dále si připravte šleháním i tuhý bílkový sníh. Do něj postupně vsypávejte zbylé množství cukru.

Nakonec žloutkovou i bílkovou hmotu propojte metličkou a také přidejte slunečnicový olej, prosátou hladkou mouku, kypřící prášek, mléko a vypracujte homogenní těsto.

Fáze pečení piškotového korpusu a tvoření rolády

Nyní si k ruce vezměte plech s pečícím papírem a do něj vlijte připravené těsto. Dobře jej rozprostřete a dejte péct do trouby na 30 minut při teplotě 170 °C.

Až se korpus upeče, vyjměte jej a ihned vyklopte na čistý kus pečícího papíru. Ten, na kterém se piškot pekl, odstraňte. Nakonec pomocí ostrého nože udělejte na povrchu těsta mírné zářezy a pomažte po celé ploše meruňkovým džemem. Korpus opatrně zarolujte, zabalte do pečícího papíru a chlaďte v lednici asi hodinu.

Servírování piškotové rolády a tipy na její vylepšení

Až bude piškotová roláda zchladlá, vyjměte ji z lednice a dle preferencí posypte moučkovým cukrem. Následně dezert pokrájejte na plátky a podávejte třeba s šálkem kávy. Pokud se vám zdá tato variace příliš fádní, můžete samozřejmě plnit korpus čímkoliv, jen chcete. Hodit se bude třeba slazený tvaroh s čerstvým ovocem, šlehačka, mascarpone anebo Nutella. Přejeme dobré chutnání.

Až bude piškotová roláda zchladlá, vyjměte ji z lednice a dle preferencí posypte moučkovým cukrem. Následně dezert pokrájejte na plátky a podávejte třeba s šálkem kávy. Pokud se vám zdá tato variace příliš fádní, můžete samozřejmě plnit korpus čímkoliv jen chcete. Hodit se bude třeba slazený tvaroh s čerstvým ovocem, šlehačka, mascarpone anebo Nutella. Přejeme dobré chutnání.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]