Koláče jsou oblíbenou součástí snídaní i svačin, máme je rádi také jako dezerty ke kávě či čaji. Ty ovocné se právem těší také značnému zájmu.
Buchty, bábovky, bublaniny, perníky, koláče… Inu, v našich zemích mají tyto dobroty dlouholetou tradici. Také někdy litujete, že nemáte čerstvé ovoce ze zahrady po celý rok? Zkuste sušené! Například sušené třešně obsahují antioxidanty, vlákninu, draslík a spoustu vitamínů. A navíc skvěle chutnají! Jejich sladké aroma s jemnými tóny kyselosti dodá koláči patřičný šmrnc a také originální texturu.
Třešňový koláč
Ovocný koláč je klasika domácí kuchyně. Kromě výborné chuti zaujme i svým lákavým vzhledem. Toto zpracování ovoce máme sice spojené s letní sezónou, ale díky sušení si jej můžeme dopřát kdykoliv. Třešňový koláč má díky jemně kyselé chuti plodů nezaměnitelné aroma. Koláč evokuje čas prázdnin, kdy třešně dozrávají a plní zahrady i sady, a zralé plody se pak mění v kulinářská potěšení. Příprava třešňového koláče je skvělou příležitostí k experimentování s různými náplněmi i těsty – od tradičního křehkého po moderní piškot nebo listové těsto.
Ingredience na těsto:
- Máslo – 50 g;
- Cukr krystal – 50 g;
- Sůl – špetka;
- Vejce – 2 ks;
- Hladká mouka – 250 g;
- Prášek do pečiva – 1 lžička.
Šťavnaté a křupavé šátečky z listového těsta podle receptu paní Mirky: Dělám je vždy, když čekám na výplatu
Ingredience na náplň:
- Měkký tvaroh – 500 g;
- Vejce – 2 ks;
- Vanilka – špetka;
- Zakysaná smetana – 150 g;
- Cukr krystal – 100 g;
- Kukuřičný škrob – 60 g;
- Sušené třešně – 200 g.
Ingredience na drobenku:
- Cukr moučka – 50 g;
- Hladká mouka – 50 g;
- Máslo – 30 g.
Postup přípravy:
- V míse smíchejte změklé máslo s cukrem, přidejte vejce a dobře promíchejte.
- Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Vypracujte měkké, nelepivé těsto.
- Těsto rozložte na dno pečicí formy a po stranách vytvořte malé okraje.
- Uložte do lednice ke ztuhnutí.
- Na náplň smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkou, přidejte vejce, zakysanou smetanu a škrob.
- Vše rozmixujte dohladka.
- Sušené třešně opláchněte a osušte, pak je přidejte do tvarohové směsi.
- Náplň rozprostřete na těsto a řádně uhlaďte.
- Na drobenku smíchejte mouku s cukrem, přidejte studené máslo a rozmělněte na jemnou žmolenku, kterou posypete vršek koláče.
- Pečte asi 1 hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C.
Vážená pani Sedláčková,
Vaše recepty na moučníky se mi moc líbí, jen mi u nich chybí velikost formy, ve které jsou připravovány.