Třešňový koláč, který chutná jako z luxusní cukrárny: Má sestra přidává do těsta tuto tajnou přísadu

Třešňový koláč míchání bílé náplně s třešněmi

Koláče jsou oblíbenou součástí snídaní i svačin, máme je rádi také jako dezerty ke kávě či čaji. Ty ovocné se právem těší také značnému zájmu. 

Buchty, bábovky, bublaniny, perníky, koláče… Inu, v našich zemích mají tyto dobroty dlouholetou tradici. Také někdy litujete, že nemáte čerstvé ovoce ze zahrady po celý rok? Zkuste sušené! Například sušené třešně obsahují antioxidanty, vlákninu, draslík a spoustu vitamínů. A navíc skvěle chutnají! Jejich sladké aroma s jemnými tóny kyselosti dodá koláči patřičný šmrnc a také originální texturu.

Třešňový koláč

Ovocný koláč je klasika domácí kuchyně. Kromě výborné chuti zaujme i svým lákavým vzhledem. Toto zpracování ovoce máme sice spojené s letní sezónou, ale díky sušení si jej můžeme dopřát kdykoliv. Třešňový koláč má díky jemně kyselé chuti plodů nezaměnitelné aroma. Koláč evokuje čas prázdnin, kdy třešně dozrávají a plní zahrady i sady, a zralé plody se pak mění v kulinářská potěšení. Příprava třešňového koláče je skvělou příležitostí k experimentování s různými náplněmi i těsty – od tradičního křehkého po moderní piškot nebo listové těsto.

Ingredience na těsto:

  • Máslo – 50 g;
  • Cukr krystal – 50 g;
  • Sůl – špetka;
  • Vejce – 2 ks;
  • Hladká mouka – 250 g;
  • Prášek do pečiva – 1 lžička.
Slané šátečky balení náplně do listového těsta

Šťavnaté a křupavé šátečky z listového těsta podle receptu paní Mirky: Dělám je vždy, když čekám na výplatu

Ingredience na náplň:

  • Měkký tvaroh – 500 g;
  • Vejce – 2 ks;
  • Vanilka – špetka;
  • Zakysaná smetana – 150 g;
  • Cukr krystal – 100 g;
  • Kukuřičný škrob – 60 g;
  • Sušené třešně – 200 g.

Ingredience na drobenku:

  • Cukr moučka – 50 g;
  • Hladká mouka – 50 g;
  • Máslo – 30 g.

Třešňový koláč krájení celého hotového světlého koláče

Postup přípravy:

  • V míse smíchejte změklé máslo s cukrem, přidejte vejce a dobře promíchejte.
  • Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Vypracujte měkké, nelepivé těsto.
  • Těsto rozložte na dno pečicí formy a po stranách vytvořte malé okraje.
  • Uložte do lednice ke ztuhnutí.
  • Na náplň smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkou, přidejte vejce, zakysanou smetanu a škrob.
  • Vše rozmixujte dohladka.
  • Sušené třešně opláchněte a osušte, pak je přidejte do tvarohové směsi.
  • Náplň rozprostřete na těsto a řádně uhlaďte.

Třešňový koláč ukrojený kousek

  • Na drobenku smíchejte mouku s cukrem, přidejte studené máslo a rozmělněte na jemnou žmolenku, kterou posypete vršek koláče.
  • Pečte asi 1 hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C.

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

1 Comment

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*