Pokud byste chtěli vyzkoušet něco netradičního, co lze podávat i na vánočním stole, vyzkoušejte si Raffaello pralinky, které si můžete udělat kdykoliv během roku, protože se hodí na mnoho událostí.
Jestliže máte rádi klasické Raffaello pralinky z obchodu, nyní si můžete vyrobit i domácí, jež nejsou příliš složité. Lidé je nejčastěji vyrábí na Vánoce, protože je považují za cukroví. Tento recept však můžete vyzkoušet kdykoliv, protože Raffaello se hodí celoročně. Pokud čekáte návštěvu nebo chcete mít doma něco, co si dáte při velké chuti na sladké, tak právě tato sladkost je skvělou volbou.
Potřebné ingredience na výrobu Raffaella
- 250 gramů strouhaného kokosu
- 200 gramů slazeného kondenzovaného mléka
- 130 gramů másla
- 100 gramů mascarpone
- 40 kusů mandlí
Postup přípravy kokosové sladkosti
Nejdříve si nachystejte všechny suroviny a poté si k ruce vezměte hlubší mísu. Do té dejte měkké máslo. Jelikož jej budete šlehat, dejte si opravdu záležet na tom, aby bylo měkčí a vyndejte ho z lednice hodinu před přípravou kuliček. Poté si vezměte elektrický mixér a máslo vyšlehejte tak, aby z něj vznikl jemný krém.
Poté přidejte 100 gramů smetanového sýra mascarpone a pokračujte ve šlehání, aby se obě suroviny hezky spojily. Stále šlehejte a pomalu přilévejte slazené kondenzované mléko. Přestaňte používat elektrický mixér v momentě, kdy vám vznikne v míse krém, který bude velmi jemný, ale zároveň hustý.
Přidávejte postupně další suroviny
Nyní je potřeba si uvědomit, zda máte dostatečně velkou mísu. Budete totiž přidávat další ingredienci a pokud máte dojem, že už nezbývá místo, vezměte si jinou a větší misku. Do té dejte krém a nasypejte na něj 200 gramů strouhaného kokosu. Vše poté promíchejte, aby se kokos hezky smíchal s krémem. To, že máte hotovo, poznáte tak, že se hmota již nebude lepit na stěny mísy.
Nyní se pusťte do práce s oříšky
Protože se pravé Raffaello neobejde bez přírodních mandlí, vezměte si k ruce tyto oříšky. Dejte je do misky a zalijte je vroucí vodou z rychlovarné konvice. Během dalších 5 až 10 minut by se z nich měla uvolnit jejich slupka a můžete ji poté lehce stáhnout.
Mokré a oloupané mandle poté pokládejte vedle sebe na papírovou utěrku, aby oříšky oschly a nezbyla na nich žádná voda. Pokud byste se chtěli vyhnout těmto činnostem, lze si koupit mandle loupané.
Dokončete kuličky Raffaello
Nyní se blížíte téměř ke konci a bude vám stačit, když začnete spojovat jednotlivé ingredience dohromady. Z hmoty s kokosem odebírejte malou lžičkou hmotu a tvarujte z ní kuličky. Do každé z nich pak vpracujte jednu mandli tak, aby byla mandle uprostřed. Pomůže vám k tomu například válení kuličky.
Stejný postup poté zvolte i u ostatních Raffaello. Opět si připravte strouhaný kokos a každou kuličku v něm vyválejte. Všechny Raffaella poté dejte na tác a uložte je alespoň přes noc do chladu.