Kamarádka se vrátila ze světa a představila mi recept na sladké těstoviny ke kávě i čaji. Děti po mě nechtějí už nic jiného! Jen nalijte těsto do pánve s olejem

Tatarský pokrm Chak Chak mnoho lidí nezná a pokud ano, neví, jak si jej připravit. Zkuste jednoduchý recept na tradiční jídlo z východu.

Už jste slyšeli o pokrmu Chak Chak? Název zní jako dětská hra, ale ne. Jedná se o jídlo z východu, zejména tatarské národní kuchyně, připravovaný ze smaženého těsta a medu. Sladká pochoutka, která je velice jednoduchá na přípravu a pochutnají si na ní malí i velcí. Tradičně recept připravuje matka nevěsty a během svatby prodává svatebčanům, aby se do manželství vybral určitý obnos peněz.

Ingredience pro přípravu Chak Chak

Na přípravu tradičního Chak Chak budete potřebovat následující suroviny. Množství vyjde asi na 12 porcí. Pokud potřebujete více, upravte poměr dle požadovaného počtu porcí.

  • 300 g mouku
  • 3 vejce
  • ½ ČL vodky
  • Sůl dle chuti
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 3 PL medu nebo sirupu
  • 4 ČL cukru krystal
Fotografie: Freepik

Příprava tatarského pokrmu Chak Chak

Nejdříve si připravte těsto. Smíchejte mouku se třemi vejci, trochu posolte a přidejte vodku. Všechny suroviny nejdříve lehce promíchejte a poté použijte samotné ruce umyté mýdlovou vodou. Směs pořádně prohněťte, aby se všechny ingredience krásně spojily a vzniklo homogenní, jemné těsto. Nyní jej nechte uložené v misce a zakryjte utěrkou nebo fólií na 30 minut, aby mělo čas bobtnat.

Jakmile uplyne potřebná doba, hotové těsto rozdělte na 3 části a každý kus vyválejte do tloušťky maximálně 2 mm. Nakrájejte na pravidelné proužky o šířce 2 cm.

Každý kousek těsta teď nasekejte na nudličky, šířka by měla být asi 3 mm. Jednotlivé nudle od sebe ihned po rozkrájení oddělte. Položte na podnos pokrytý utěrkou. To zabrání jejich přilepení k sobě.

 

Nalijte olej do rendlíku a vkládejte nudle po menších porcích. V oleji je pravidelně míchejte. Hotové nudle poznáte podle krémové barvy. Jakmile jsou usmažené, vylovte je sítkem a nechte odkapat, abyste se zbavili přebytečného oleje. V jiné pánvi rozpusťte na mírném ohni cukr a med, neustále je míchejte, aby se nepřipálily. Jakmile se cukr rozpustí, nalijte medovou směs přímo do nudlí.

Lehce těstoviny se vzniklým sirupem promíchejte, ale pozor, aby se nerozbily. Nyní přendejte do mísy a mokrýma rukama mírně stlačte, abyste zakryli všechna prázdná místečka. Hotový Chak Chak můžete podávat k čaji nebo kávě. Pro děti jako ideální svačinu s kefírem nebo mlékem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]