Pokud vás nudí stereotyp, zkuste tyto netradiční špízy

Jestliže už máte dost běžných receptů, měli byste se odvázat a pustit se do něčeho nového. Skvělou inspirací mohou být tyto buchtičky na špízu

Existují jisté pokrmy, na něž lidé chvíli nevěřícně hledí, než se konečně odhodlají je vyzkoušet. Může se jednat o exotická jídla nebo zcela běžné pochoutky, které připravíte s dostupných a všem dobře známých přísad. Výborným příkladem takového pokrmu jsou i tyto buchtičky na špízu, v nichž je maso nebo vejce. Jelikož se jedná o nevídané jídlo, budou na něj lidé chvíli koukat, následně se vás však budou ptát na recept.

Mouka je základem buchet

Na tento recept budete potřebovat 500 g pšeničné mouky, 300 g mletého hovězího masa, 250 g másla, 200 g zakysané smetany, 18 křepelčích vajec, 3 (běžná slepičí) vejce, jednu bramboru, cibuli, prášek do pečiva, sůl, pepř a tymián. Nejdříve si založíte na těsto tak, že přes síto do mísy nasypete mouku, do níž přidáte prášek do pečiva, špetku soli a změklé máslo. Vše spolu následně promícháte.

V malé misce si vedle rozšleháte vidličkou jedno celé vejce a přilijete ho do nádoby s moukou. Nakonec přidáte ještě zakysanou smetanu, vše spolu ručním hnětením spojíte a v zakryté míse necháte těsto odpočívat v lednici po dobu 20minut. Mezitím si připravíte směs na plnění tak, že nadrobno nakrájíte cibuli, opláchnete a oloupete brambory a následně je nahrubo nastrouháte. Nezapomeňte z nich vymačkat přebytečnou vodu.

Směs zabalíte do těsta jako do plenek

Mleté hovězí maso vyklopte do velké nádoby, osolte jej, opepřete a přidejte dle chuti tymián (či další koření). Následně spolu s masem smícháte nakrájenou cibuli a nastrouhané brambory, z nichž vám vznikne výsledná směs na plnění těsta. Mezitím, než jste smíchali náplň, jste si mohli dát vařit křepelčí vejce, která potřebujete mít natvrdo. Po 20minutách vytáhnete těsto z lednice, abyste s ním mohli dále pracovat.

Rozdělíte hmotu na malé kuličky, rozmáčknete je na placky, položíte na ně trochu masové náplně a na ni ještě položíte hotové křepelčí vejce. Takto připraveným masovým buchtičkám ještě zmáčknete okraje tak, aby se zavřely a vyválejte do kulata. Následně jich za sebou několik napíchnete na špejli, pomažete vajíčkovým žloutkem a kladete na plech vystlaný pečícím papírem.

Pak už jen stačí troubu rozehřát na 180 °C a vložit do ní plech na dobu 30 minut nebo do chvíle, než kuličky chytnou správnou zlatavou barvu. Žloutkové potírání zajistí, že se na buchtičkách vytvoří typická krusta. Jakmile jsou kuličky hotové, stačí je nechat lehce zchladnout a můžete podávat. Jedná se o výborný zákusek vhodný na rodinné oslavy, který si bude moct kdykoliv kdokoliv vzít ze stolu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]