Polomáčené máslové sušenky

Tyto jemné máslové sušenky si zamilujete hned po prvním ochutnání. Rozplývají se na jazyku a když je i pěkně ozdobíte, budou na svátečním stole vypadat královsky. Náplň do cukroví si můžete zvolit dle svých vlastních preferencí. Výsledek bude stát vždy za to.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu máslových sušenek?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto ingredience na přípravu těsta:

  • 200 gramů kukuřičného škrobu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 gramů hladké mouky
  • 200 gramů změklého másla
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vaječný žloutek
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • trochu strouhané citronové kůry
  • džem na slepování sušenek (nebo jinou sladkou pomazánku)

Jak postupovat při přípravě máslových sušenek?

Nejprve si v míse smíchejte suché přísady, tj. vanilkový cukr, kukuřičný škrob, hladkou mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva, citronovou kůru a pak přidejte i žloutek, změklé máslo, zakysanou smetanu a vypracujte rukama hladké nelepivé těsto. To zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice chladit alespoň na 24 hodin.

Tvoření sušenek a jejich pečení

Až uplyne jeden den chlazení těsta, vyjměte jej z lednice a vyválejte na pomoučené pracovní ploše v tenčí plát. Z něj vykrajujte pomocí formiček kolečka nebo oválky. Ty vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct do trouby na cca 5 až 10 minut při 180 °C.

Dokončování sušenek a jejich uskladnění

Až budou sušenky upečené, vyndejte je z trouby a nechte na sporáku vychladnout. Poté pomažte jednotlivé kusy marmeládou nebo džemem a poslepujte. Budou tak o něco vláčnější.

Cukroví je možné také polévat čokoládovou polevou, nebo sypat jemně mletými vlašskými a lískovými oříšky.

Máslové sušenky uchovávejte ideálně v krabici na suchém místě. Pochutnat si na nich můžete třeba s šálkem kávy. Přejeme dobou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]