Tuhle delikátní pomazánku z tvarohu a šprotů podle polského receptu mě naučila kamarádka šéfkuchařka

Pomazánka ze šprotů na chlebech a v misce

Pomazánky jsou oblíbenou součástí oslav, ale i všednodenního života. Používají se na kanapky, chlebíčky, bagety, chléb, lahodné jsou i jako náplň do paprik. 

Situaci, kdy potřebujete připravit svačinu pro rodinu nebo občerstvení pro návštěvu, znáte nejspíš všichni důvěrně. Za každý nápad na ozvláštnění jste jistě rádi. Nová a neotřelá jídla jsou fajn, někdy ale bývá šťastným i návrat do minulosti. Nahlédnete-li do starých kuchařek, najdete poklady, které se používaly v dobách minulých.

Výrazná a rychlá pomazánka ze šprotů

Pokud se vám podaří najít recept, při němž využijete zásoby ze spíže a spojíte je se surovinami, které má každý z nás běžně v lednici, jde o výhru dvojnásobnou. Pomazánka ze šprotů a tvarohu k takovým jídlům patří. Možná i proto byla dříve tak oblíbená. Šproty v plechovce totiž můžete mít doma velice dlouho, tvaroh v chladničce má každý prakticky stále.

Ingredience:

  • Měkký tvaroh – 250 g;
  • Šproty – 1 plechovka;
  • Pažitka – 1 svazek;
  • Černý pepř mletý – dle chuti;
  • Mletá sladká paprika – dle chuti;
  • Nakládaná okurka – 1 kus.
Pomazánka z vajec a uzeného čtyři namazané chleby na černé podložce

Tato vynikající pomazánka ze 4 ingrediencí nesmí chybět na žádné naší rodinné sešlosti

Tvaroh

Postup přípravy pomazánky:

  • V misce smíchejte tvaroh a okapané šproty.
  • Pomocí vidličky rozmačkejte směs dohladka.
  • Dle chuti dokořeňte pepřem a sladkou paprikou.
  • Pažitku nasekejte nadrobno a přidejte do směsi.
  • Pomazánku rozetřete na krajíce pečiva, poté dozdobte nakrájenou nakládanou okurkou.
  • Tato jednoduchá pomazánka se hodí na snídani, svačinu nebo lehkou večeři, výborná také je jako chuťovka pro návštěvy či na party.

  • Tip na další servírování: Ozdobit můžete také nakládanou červenou paprikou, naloženou sladkou cibulkou, natvrdo uvařeným vajíčkem, doplnit lze například kouskem zelené petrželky.
  • Zajímavost: Tato pomazánka pochází z Polska, hojně se tam využívala v dobách, kdy ještě existovala Polská lidová republika. Zná ji tedy generace našich rodičů a prarodičů. V Polsku se této pomazánce říká „awanturka“, což v překladu znamená „rvačka“.

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*