Pražské kotlety podle starého receptu

Kotlety se smetanovou náplní budou skvělou volbou nejen pro masožravce, ale určitě jimi potěšíte celou rodinu u večeře nebo oběda. Zkuste je doporučit tak svým přátelům a známým, můžete si je vylepšit podle svých chutí.

Kyjevské kotlety se připravují z kuřecích řízků

Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat:

  • 4 ks kuřecích prsou
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 400 g rostlinného oleje
  • Strouhanku
  • Zeleninu, česnek
  • Sůl, pepř a další koření podle chuti

Jako zeleninu můžete použít kopr a petržel, nakrájejte ji nadrobno společně se stroužkem česneku. Promíchejte s máslem, které si předem vyndejte, aby mělo pokojovou teplotu. Směs dejte na plastovou fólii nebo ji vložte do opakovaně použitelných forem na zmrzlinu a nechce asi 30 minut v mrazáku.

Kuřecí prsa rozkrojte na polovinu a naklepejte. Použijte ale naklepávač, který nemá hroty. Maso dochuťte solí, pepřem a oblíbeným kořením. Máslo vyndejte z mrazáku a rozdělte ho na čtyři části. Získáte tak náplň právě pro čtyři kousky kotlety.

Kotlety se nakonec obalí v ve vejci a strouhance a usmaží

Kousky másla položte na okraje masa a opatrně ho zabalte. Máslo by nemělo nikdo z masa koukat, proto buďte opravdu důkladní. Připravte si do talířů rozšlehané vejce se solí, kam postupně všechny kotlety namočte a poté je ihned dejte do strouhanky a obalte. Tento proces opakujte dvakrát, aby strouhanka dobře držela i při smažení.

Nakonec na pánvi rozpalte rostlinný olej a maso z obou stran osmažte. Olejem nešetřete, maso by mělo by ponořené alespoň do poloviny. Podávat můžete s bramborovou kaši, uvařenými brambory nebo jen tak s chlebem.

Můžete si k masu ogrilovat například zeleninu nebo si udělat jednoduchý salát. Připravit si k tomuto jídlu můžete i různé druhy dipů – použít můžete samotnou hořčici, tatarskou omáčku, ale vyzkoušet můžete i česnekový nebo bylinkový dip.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]