Domácí hranolky jako z McDonaldu: Tajný recept za pár Kč bez prskání oleje

Fotografie: Depositphotos

Hranolky se staly velmi oblíbenou pochoutkou. Vzhledem k vzestupu jejich popularity se mnoho lidí rozhodne připravit je doma. Po chvíli ale zjistí, že se nejedná o bezpečnou činnost.

Příprava hranolek je na první pohled velmi jednoduchá, nese s sebou ale skryté záludnosti. Jednou z nich je rozhodně prskající olej na všechny světové strany. Ten je nejen velmi nebezpečný, ale také dokáže značným způsobem znečistit naši kuchyň. Kuchyňská deska může zůstat následkem rozpáleného oleje nevratně poškozená, stejně tak může olej poznamenat i naši kůži.

Co kdyby to šlo i bez toho?

Naštěstí, pro všechny milovníky tohoto rychlého jídla, hranolky se dají v oleji usmažit i bez prskání. Stačí k tomu znát jednoduchý trik. Prvním pravidlem, které je zapotřebí dodržet, je nalít olej do dokonale čisté a suché pánve. Není totiž žádnou novinkou, že olej začne prskat právě při styku s jinou tekutinou. Takto zamezíme hned prvnímu vzniku nepříjemné reakce.

Trikem, který používají naše babičky, je dokonce ještě potření pánve octem nebo solí. I to dokáže prskání zabránit. Stejnou péči, jako věnujeme pánvičce, bychom měli věnovat také samotným hranolkům. Ty bychom před umístěním do oleje měli také zbavit přebytečné vody, je zapotřebí je důkladně osušit.  Důležitý je ale také olej, který na smažení používáme.

Pravda o McDonald’s: Celý život jste jedli špatně hranolky, zde je jediný správný návod

Jednoduše obrátíme zažitý postup

Olej, který je v pánvi nalitý, by měl mít pokojovou teplotu. Nikdy jej neskladujeme na chladném místě nebo dokonce v lednici. Trik, který nám zajistí bezpečné smažení, je zcela odlišný od toho, na co jsme všichni zvyklí. Abychom zabránili nechtěnému prskání hranolků během smažení, umístíme je do studeného oleje. Teprve poté zapneme sporák a začneme postupně smažit.

hranolky v misce
Fotografie: Pexels

Důležitou zásadou, na kterou nesmíme zapomínat, je nepoužívat pokličku. I toto je totiž metoda, kterou většina z nás použije, aby ochránila svou kuchyni a ruce. Jakmile ale pánev přikryjeme, z procesu smažení se nám rychle stává proces vaření. Hranolky budou nejen špatně chutnat, ale hlavně nebudou křupat. Na pokličce se následně začne srážet voda, která začne kapat t do oleje a celý proces prskání bude o to agresivnější.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*