Kuřecí stehna si dělá na oběd či večeři mnoho rodin už desítky let. Vyzkoušejte si připravit výborná kuřecí stehna s trochu jinými ingrediencemi, než jste možná zvyklí.
Na oběd či večeři si někteří lidé rádi připraví teplé jídlo. Pokud máte rádi kuřecí stehna, vyzkoušejte si recept s ingrediencemi, které můžete mít doma nebo je lehce najdete v každém obchodě. Nemusíte mít kuřecí stehna pouze s kořením, ale lze je udělat i jiným způsobem. Jedná se o kuřecí stehna s rajčaty, cibulí, koriandrem a petrželkou.
Ingredience, které budete potřebovat
Občas se vám může stát, že vám v lednici zůstaly kuřecí stehna a vy nevíte, co s nimi. Na tento recept nebudete potřebovat drahé, ani těžce dostupné suroviny. Většinu z nich seženete pohodlně v jakémkoliv obchodě. V obchodě nebo v domácnosti se podívejte po následujících ingrediencích.
- 1 kilo kuřecích stehen
- 5 česnekových stroužků
- 1 lžička mleté uzené papriky
- půl lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce soli
- 30 mililitrů slunečnicového oleje
- 500 gramů zralých rajčat
- 300 gramů cibule
- 25 gramů čerstvé petržele
- 20 gramů čerstvého koriandru
Postup přípravy kuřecích stehen
Hned ze začátku si připravte mísu, do které budete následně vkládat suroviny. Kuřecí stehna vložte do mísy a ochuťte je solí, mletým černým pepřem, uzenou mletou paprikou, lisovanými stroužky česneku a zakápněte slunečnicovým olejem. Vše promíchejte, aby na nějaké části kuřecích stehen nebylo hodně koření.
Poté, co všechny ingredience řádně promícháte, si připravte rajčata. Ty důkladně omyjte pod tekoucí vodou a nakrájejte je na menší kousky. Následně si oloupejte cibuli a nasekejte ji na středně velké kousky. Ke krájení rajčat i cibule si vezměte k ruce dobře naostřený nůž, který vám usnadní práci s krájením.
Postup pečení kuřecích stehen a příprava pokrmu
Až budete mít většinu surovin zpracovanou vezměte si k ruce větší pánev, na které si rozehřejte trochu oleje. Až se zahřeje, opečte na něm z obou stran dozlatova kuřecí stehna. Po několika minutách opékání přidejte k masu i nakrájenou cibuli, rajčata nakrájená na menší kousky a promíchejte.
Všechny suroviny, které jste přidali na pánev nyní duste pod poklicí. Občas jídlo promíchejte vařečkou. Duste dvacet až třicet minut. Délka dušení záleží na tom, jak jsou stehna veliká. Na závěr zasypte celý pokrm najemno nasekanou čerstvou petrželkou a čerstvým koriandrem. Po přidání petrželky a koriandru máte jídlo hotové.
Servírování pečených kuřecích stehen s cibulí, rajčaty a bylinkami
Tento pokrm s rajčatovou omáčkou, cibulí a bylinkami můžete po dušení odstavit z plotny a začít podávat. K pokrmu se velice hodí kuskus, bulgur, těstoviny, rýže, brambory nebo čerstvé pečivo. Záleží na každém člověku, jakou přílohu ke kuřecímu masu preferuje. Dále lze zvolit opečené brambory nebo hranolky.
Možnosti dochucení celého pokrmu
Pokud si budete chtít toto jídlo zpestřit, můžete použít třeba bazalku. Mnoho lidí si ji pěstuje doma a můžete tak učinit i vy. Mezi suroviny zařaďte papriky, jestliže nechcete pouze rajčata. Pokud jste milovníkem pálivého jídla, přidejte do jídla kousky pálivé chilli papričky.