Připravte si křehký a vláčný chléb do hodiny

Kupované pečivo, třeba chléb, může být chutné, avšak na to domácí zkrátka není. Do těsta si totiž můžete přidat, co chcete, od slunečnicových semínek, až třeba po mrkev, olivy, nebo sýr. Velice snadno tak připravíte dokonalé rohlíky, housky, nebo třeba chleba. A na ten se nyní zaměříme. Jak připravit ten nejlepší chléb, který jste kdy jedli? Inspirujte se zde.

Jaké ingredience budete potřebovat na domácí chléb?

Než se pustíte do pečení, připravte si tyto suroviny:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli
  • 260 až 270 mililitrů vlažné vody

Dále budete potřebovat: 1 balíček sušeného droždí, 40 gramů másla a jedno vejce, nebo dvě lžíce mléka na pomazání chleba.

Jak postupovat při přípravě domácího chleba?

Do velké mísy vysypte nejprve sůl, pak cukr, sušené droždí, prosetou hladkou mouku a zalijte suroviny vlažnou vodou. Vařečkou, nebo kuchyňským robotem míchejte a postupně přidávejte změklé máslo. Hnětení těsta ručně vám zabere asi deset až patnáct minut. Z vypracovaného těsta vytvořte bochník, přikryjte mísu utěrkou a na teplém místě nechte vykynout asi hodinu.

Pečení chleba a servírování

Až těsto vykyne, vyjměte jej z mísy, povrch potřete mlékem a přemístěte bochník do plechu vystlaného pečícím papírem. Pak vložte do trouby společně s hrncem naplněným vodou a pečte asi 50 minut při 180 stupních Celsia. Hotový chléb poznáte snadno, na jeho povrchu se objeví zlatavá kůrka. Až se chleba upeče, vyjměte jej z trouby a nechte vychladnout pod utěrkou. Pak klasicky krájejte, doplňte o oblíbenou pomazánku, nebo máslo, uzeniny, šunku, sýr a podávejte. Výborně bude chleba chutnat i s čerstvou zeleninkou z vaší zahrádky (pokud tedy máte). Z výsledné chuti domácího pečiva budete unešení a snadno si na ni také zvyknete. Kromě toho krásně provoníte byt a sbíhat sliny se budou možná i sousedům. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]