Připravte si lahodné mleté maso, které si vychutná celá rodina!

Dnes vám nabízíme recept na lahodné mleté maso v podobě masových placek se zálivkou, které se připravují v troubě. Vynikající alternativa ke smaženým masovým kuličkám a mletému masu obecně, které jistě připravujete nejčastěji. Tato varianta je trochu lehčí (můžete i vynechat sýr), takže bude skvěle vyhovovat i lidem, kteří nemají rádi nebo nemohou jíst smažená jídla.

Na výrobu si připravte:

  • 500 g masa (vepřové nebo kuřecí)
  • malá cibule
  • 3 plátky suchého chleba
  • 150 ml mléka nebo vody
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti;

Na zálivku:

  • 3 lžíce kečupu
  • nakládaná okurka
  • malá cibule
  • 1 lžička octa
  • ½ lžičky cukru
  • špetka soli
  • 120 g sýra.

Způsob přípravy

Nejdříve si připravte maso. Plátky chleba zalijte mlékem a nechte změkčit. Maso a cibuli nakrájejte na kousky. Maso, cibuli a vymačkaný chléb projeďte mlýnkem na maso. Přidejte podle chuti sůl a pepř. Získanou směs dobře promíchejte. Na konci asi desetkrát poklepejte na stěny mísy. Během přípravy zálivky dejte takto připravenou směs odpočívat do lednice.

Nyní si připravte zálivku. Cibuli nakrájejte na kostky a dejte do mísy. Přidejte ocet, cukr a sůl. Promíchejte. Cibuli nechte marinovat asi 5-10 minut. Pokud nemáte rádi marinovanou cibuli, můžete ji na pánvi trochu orestovat, dokud nezměkne. Nakrájejte nakládanou okurku na tenké plátky. Nakrájejte sýr na tenké plátky nebo nastrouhejte na velkém struhadle.

Jdeme do finále!

Z masové směsi vytvarujte 9 placek a položte je na plech vyložený papírem na pečení.

Uprostřed udělejte důlek. Namažte je kečupem pomocí čajové lžičky.

Položte na ně marinovanou cibuli a 4-5 plátků nakládané okurky. Vše přikryjte plátky sýra.

Masové placičky pečte 20-25 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Podávejte je s oblohou, která vám bude vyhovovat, např. s rýží nebo bramborovou kaší. To je jen a pouze na vás. K plackám se skvěle hodí také zeleninový salát.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]