Připravte si na rodinný oběd dušený květák s kuřecím masem. Je to zdravé a chutné jídlo, které připravíte pouze na pánvi

Květák mezi dětmi není příliš oblíbený. Když ho ale připravíte chutným způsobem, budou se jen oblizovat za ušima. S kuřecím masem zachutná každému. Příprava pokrmu je velmi rychlá a jednoduchá. Potřebujete v podstatě jen větší pánev. Pusťte se do toho.

Jaké ingredience budete potřebovat na zapečený květák s kuřecím masem?

Než začnete vařit, obstarejte si tyto suroviny:

  • ½ kilogramu květáku
  • 1 cibuli
  • 2 ks kuřecích prsou
  • 70 gramů tvrdého sýra na strouhání
  • 200 gramů zakysané smetany
  • 3 až 4 česnekové stroužky
  • sůl a mletý pepř na dochucení
  • sušené oregano dle chuti (případně jiné bylinky)

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Nejprve si očistěte a omyjte květák, pak jej rozdělte na jednotlivé růžičky. Dále si oloupejte cibuli, nakrájejte ji najemno a orestujte dozlatova na troše slunečnicového oleje.

Poté do pánve vložte i na kostičky nakrájené kuřecí maso a opékejte ze všech stran asi tři až čtyři minuty. Následně přidejte k masu růžičky květáku, osolte, opepřete, okořeňte oblíbenými bylinkami, zakápněte zakysanou smetanou a dobře promíchejte.

Nakonec snižte plamen na minimum, pánev přiklopte a duste pokrm asi dvacet minut. V posledních dvou minutách posypte květák a maso strouhaným sýrem a nechte roztéci.

Servírování dušeného květáku s kuřecím masem

Až se strouhaný sýr dostatečně rozpustí, jídlo odstavte z plotny a podávejte například s bramborovou kaší, šťouchanými brambory, nebo těmi vařenými. Hodit se bude jako obloha i nakládaná zeleninka ve sladkokyselém nálevu (např. okurky, čalamáda, nebo cibulky). Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na závěr

Kromě tvrdého klasického sýru typu eidam, nebo čedar skvěle vynikne na květáku i niva nebo roquefort. Do směsi se rovněž hodí kromě kuřecího i maso krůtí, nebo třeba šunkový salám.

Pakliže se nechcete s přípravou oběda příliš zabývat, můžete květák s kuřecím dokonce i zapéct v troubě. Tak se vytvoří křupavá sýrová kůrka na povrchu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]