Kuřecí vývar umí připravit kde kdo, ovšem pokud znáte několik tajemství, stane se ten váš legendou. Postup přípravy navíc není vůbec obtížný.
Pomalu, ale jistě se blíží babí léto a po něm podzim. S dalším ročním obdobím se přikrádá i sezóna různých nachlazení a respiračních onemocnění. Na takové neduhy je nejlepší nasadit „těžký kalibr“ v podobě slepičího či kuřecího vývaru. Níže si můžete přečíst recept na takový, který se vám zapíše do paměti. Díky několika tajemstvím se s nejvyšší pravděpodobností bude totiž jednat o nejsilnější kuřecí vývar, který jste kdy ochutnali.
Suroviny, které budete potřebovat na 6 porcí, jsou:
- 400-500 gramů kuřecích křídel
- 3 kusy brambor
- 3 lžíce těstovin
- 1 kus středně velké mrkve
- 1 kus středně velké cibule
- 20 gramů másla
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lžička mletého pepře
- 1 vejce
- 3 litry vody
- petržel
- kopr
- sůl
- slunečnicový olej
Postup přípravy extra silného vývaru
V prvním kroku si připravené suroviny pečlivě omyjte (samozřejmě jen ty, které se běžně myjí). Připravená křídla si dejte stranou a kuchyňskými nůžkami jim ostřihněte špičky. V případě, že chcete chuť ještě více zdůraznit, můžete je pokrájet na poloviny. V druhém kroku oloupejte připravenou mrkev a nakrájejte ji na asi 3 milimetrová kolečka. Cibuli pokrájejte nadrobno a s mrkví ji osmahněte dozlatova.
Mezitím si můžete dát vařit vodu do většího hrnce. V jiném hrnci rozpusťte máslo a na něm osmažte připravená kuřecí křídla. Měla by být na povrchu krásně křupavá – nebojte se je smažit o trochu déle, vývar pak bude barevnější a jeho chuť výraznější.
Osmažená křídla následně vložte do vroucí vody a k nim přisypte i osmaženou zeleninu. Po čtvrt hodině do vývaru přidejte těstoviny a brambory.
Až budou těstoviny i brambory měkké (odhadem za dalších 15-20 minut), polévku dle chuti osolte, opepřete a vmíchejte bylinky. Nezapomeňte na bobkový list a vejce, které jednoduše do polévky rozklepněte. Vejce by mělo mj. zajistit větší průzračnost připravené polévky, protože má tendenci při denaturaci bílkovin absorbovat drobounké části koření, které v polévce plavou.
Připravený vývar můžete servírovat stejně, jako na ilustračním obrázku. Ti z vás, kteří nemají v polévce rádi celé kusy masa nebo koření (typu bobkový list), mohou tyto suroviny samozřejmě před podáváním polévky vybrat. Vychytávky, jako je důkladné osmažení kuřecích křídel nebo zahuštění v podobě přidání těstovin, můžete samozřejmě využít i při přípravě jiných pokrmů a dodat jim tím na chuti a barvě.