Proměňte obyčejné kuře v královnu slavnostního stolu

Kuře s nádivkou je oblíbeným svátečním pokrmem. Tato příprava je vždy elegantní a snadná, a pokud trochu upravíte náplň, vznikne nespočet variant tohoto receptu. Naše varianta má speciální náplň. Žádný konzervovaný hrášek nebo kukuřice, houby nebo pohanka, tentokrát jsme zvolili vepřové maso, sýr, chléb a bylinky.

Připravte si ingredience a nejprve kuře důkladně a opatrně vykostěte

Pro přípravu receptu budete potřebovat:

  • 1 kuře
  • 100 g chleba
  • 50 g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • sůl (podle chuti)
  • muškátový oříšek (podle chuti)
  • 2 větvičky šalvěje
  • 2 cibule
  • 200 g vepřového masa
  • 50 g másla
  • černý pepř (podle chuti)
  • olivový olej
  • zelená petrželka

Vezměte celé kuře a veďte řez podél páteře (řez by neměl být hluboký). Nyní řízněte podél žeber, abyste se dostali k místu, kde je stehno spojeno s kostí. Oddělte stehenní kost. Najděte místo, kde se křídlo setkává s kostí. Jemně oddělte spoj.

Totéž proveďte na druhé straně. Oddělte páteř a žebra. Vyřízněte stehna. Najděte kosti ve tvaru písmene L poblíž křídel a odstraňte jak kosti, tak křídla. Odeberte je. Můžete je použít k přípravě vývaru nebo jiného pokrmu.

Připravte si nádivku z masa, chleba, sýra a ostatních surovin

To nejtěžší máte za sebou. Vykostěné kuře důkladně osolte a opepřete a nechte chvíli odpočívat v lednici. Během této doby si připravte náplň: Oloupejte a nakrájejte cibuli na malé kousky. Vepřové maso nechte projít mlýnkem na maso. Nakrájejte chléb na menší kostky.

Ztuhlé máslo a tvrdý sýr nastrouhejte na velkém struhadle. Nasekejte petržel a smíchejte vše v samostatné nádobě. Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a jedno vejce. Důkladně promíchejte.

Finální fáze: naplňte kuře, sešijte a pečte

Vyndáme kuře z ledničky a jednoduše ho naplníme směsí, poté nití sešijeme.

Nastavte teplotu trouby na 180 °C, a zatímco se nahřívá trouba, vytvarujte naplněné kuře tak, aby získalo svůj původní tvar. Vymažte pekáček olivovým olejem a přidejte šalvěj. Kuře položte prsy nahoru a pečte, dokud nezhnědnou (bude to trvat asi 50 minut).

Při pečení se z kuře vypeče část tuku, tento výpek použijte na polévání, kůže pak bude krásně křupavá. Opečené kuře položte na velký talíř a servírujte. Doporučujeme porcovat až před hosty, aby se mohli dostatečně pokochat pohledem na vaše mistrovské dílo.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]