Smažená jídla jsou běžnou součástí jídelníčku ve většině domácností. Jejich příprava však někdy umí potrápit. Zjistěte, jak si rychle poradit s prskajícím olejem.
Přestože nejsou z těch nejzdravějších, málokdo si smažené jídlo alespoň sem tam nedopřeje. Smažit se dá snad všechno a maso nebo sýr obalené v křupavém smaženém těstíčku je lahůdka, které málokdo odolá. Při práci s horkým olejem v pánvi byste však vždy měli být připraveni na to, že se olej může vzbouřit a budete ho potřebovat rychle zkrotit.
Vznícený olej nikdy nehaste vodou
V první řadě je třeba připomenout, že pokud již dojde k takovému přepálení oleje, že se na pánvi vznítí, nikdy ho nehaste vodou. Je to totiž právě voda, která podporuje prskání a bublání oleje. V případě požáru v pánvi přes ni přehoďte horký ručník, nebo ji zasypte solí, moukou nebo hlínou z květináče. Použijte tedy cokoliv sypkého, co vám přijde pod ruku.
Naštěstí málokdy dochází až k takto vyhrocené situaci, přesto i jen prskající olej vám může způsobit popáleniny a důkladnému úklidu mastných stříkanců po okolí se také nevyhnete. Vzhledem k tomu, že kapičky vody, které jsou obsažené v připravovaném pokrmu, jsou nejčastější příčinou prskání, je dobré se na to připravit, ještě než surovinu do pánve vložíte.
Nasypte do pánve sůl nebo mouku
Maso a ryby tak před smažením nejdříve utřete do sucha papírovými utěrkami. V případě mražené zeleniny nebo hranolek je nechte minimálně 10 minut v pokojové teplotě, než je dáte na rozpálenou pánev. I tak však budou oproti jiným surovinám stále obsahovat hodně vody. Proto mějte vždy po ruce přichystanou pokličku, kterou můžete pánev přiklopit.
Trikem našich babiček na zkrocení oleje je sůl nebo mouka. Obě suroviny do sebe dokážou nasát přebytečnou vodu, a tak prskající olej zklidní. Se solí však musíte postupovat opatrně, abyste připravovaný pokrm nepřesolili. Mnoho lidí také používá trik s octem. Pokud octem povrch pánve vytřete ještě před smažením, bude olej také méně prskat.
Teplotu snižte, pokud olej začne prskat
Hodně také záleží na nádobí, které ke smažení používáte. Tlustostěnné pánve jsou z tohoto pohledu rozhodně lepší variantou, protože se v nich teplo rozvádí rovnoměrně. Tenčí pánve se sice rychleji zahřejí, ale také u nich hrozí riziko, že se olej přepálí, a o to více bude prskat. Nepřipravujete-li pokrm, který se musí dělat na prudko, je lepší pánev udržovat jen na střední teplotě a jakmile olej začne prskat, teplo ještě snižte, případně pánev úplně posuňte mimo zdroj tepla.
Vyplatí se také používat ochranné pomůcky, jako jsou rukavice, a mít vždy dlouhý rukáv. Delší kuchyňské náčiní, jako jsou vařečky a obracečky, se při smažení také hodí. Zůstanete tak díky nim od prskajícího oleje v uctivé vzdálenosti, a případné horké olejové kapky se vám tak vyhnou. Pokud nechcete po smažení dlouho drhnout kachličky, pořiďte si nerezový chránič, který se umístí za varnou desku, zbytek varné desky nebo sporáku můžete zakrýt alobalem nebo pečicím papírem.
Zdroj: Pukuotukas
Napište komentář